Aktualnosti

U 82. GODINI ŽIVOTA

Dragi fra Smiljan Kožul preselio u Nebo Hvala Vam na svakoj molitvi i na svemu što ste radili za nas!

Foto: PosavinaTV , Screenshot/YouTube
In-eternum - katolički planer

Foto: PosavinaTV , Screenshot/YouTube

Omiljeni hrvatski franjevac Smiljan Dragan Kožul danas se rano ujutro ujutro preselio u Nebo. Rođen je 28. veljače 1942. godine u Turčinovićima u BiH, a za ovozemaljskog života učinio je mnogo dobra. Franjevac, profesor, katolički svećenik, doktor crkvenih pravnih znanosti, crkveni sudac, karizmatik, egzorcist, osnivač je i Radija Marije i „Pokreta krunice za obraćenje i mir”.

U travnju ove godine je, zbog slabosti i bolesti, otišao u Franjevački samostan u Varaždinu gdje je boravio do smrti.

O sprovodu pokojnoga fra Smiljana Provincija će obavijestiti naknadno.

Za života

Podsjetimo, fra Smiljan je teologiju studirao u Italiji i Zagrebu, za svećenika zaredio ga je kardinal Franjo Kuharić u zagrebačkoj katedrali 29. lipnja 1968. godine. Od 1969. do 1972. godine bio je profesor na Franjevačkom filozofskom učilištu na Trsatu i na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Na Papinskom sveučilištu Antonianum studirao je crkveno pravo i postigao titulu doktora crkvenih pravnih nauka gdje je od 1977. do 1988. bio profesor sakramentalnog prava. Na talijanskom je jeziku objavio i knjigu „Evoluzione della dottrina circa l’essenza del matrimonio dal C.I.C. al Vaticano II.” (Evolucija doktrine o biti braka iz C.I.C. na II. vatikanskom saboru).

Na talijanskom državnom radiju u vrijeme komunizma fra Smiljan je 10 godina uređivao emisiju na hrvatskom jeziku, koja je informirala građane bivše Jugoslavije o kulturnom, političkom i religioznom životu.

Papa Pavao VI. ga je 1977. godine imenovao braniteljem bračnog veza na Kongregaciji za sakramente. Polovicom 1988. godine fra Smiljan se vratio u Lijepu Našu. Tada je imenovan za suca na drugomolbenom Nadbiskupskom ženidbenom sudu u Zagrebu i tu je službu obnašao do 1999. godine. Vodio je pri Kongregaciji za kauze svetaca postupak za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Susret

Nakon susreta s jednim od najvećih svjetskih karizmatika, p. Rufusom Pereirom 1998. godine i na njegov nagovor i Smiljan Dragan Kožul uključio se u Katoličku karizmatsku obnovu i s vremenom postao jedan od najpoznatijih svećenika karizmatika u Hrvatskoj. Održao je na tisuće seminara duhovne obnove u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bio je četiri i pol godine pomoćnik don Gabriela Amortha, vodećeg egzorcista u Rimu te je osam godina obnašao službu egzorcista u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Obavio je stotinjak egzorcizama.

Fra Smiljan Kožul u rodnom gradu proslavio je zlatnu misu 2018. godine. Dugi niz godina djelovao je u crkvi Svetoga Križa u zagrebačkom Sigetu.

Dragi fra Smiljane, hvala Vam na svakoj molitvi i na svemu što ste radili za nas!

Za Book.hr priredila A. P.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh