Duhovnost

BERTA PETIT

Donosimo vam tekst zavjeta belgijske mističarke koja se dobrovoljno predala Isusu kao žrtva za svećenike Dajem ovaj zavjet s posebnim ciljem da budem, ako Ti tako hoćeš, dobrovoljna žrtva Tvoje pravde i Tvoje ljubavi za svećenstvo, za sve duše svećenika, ali iznad svega, o, Isuse, ako si prihvatio moju žrtvu, za dušu svećenika mojeg života

Foto: Pixabay


 

Nježnosti koje je Isus u više navrata iskazivao Berti bile su naglašene prigodom njezina zavjeta žrtve za svećenike, koji je učinila u božićnoj noći 1893. Evo teksta zavjeta:

Ja, Marija Magdalena od Križa, prostrta pod Tvojim nogama, O, Isuse, žrtvo koja se uvijek prikazuje u presvetoj euharistiji, osjećajući više nego ikada potrebu i milost da se bez ustezanja i po tvojem primjeru prepustim svim Božjim planovima koje ima sa mnom i da postanem hostija s Tobom i, da tako kažem, za Tebe, svim se srcem i posve slobodno odričem same sebe, svojih ugoda i svojih zadovoljstava.

Dobrovoljno pristajem da u Tvojim rukama ne budem ništa drugo, nego jedno poslušno sredstvo

Dobrovoljno pristajem da u Tvojim rukama ne budem ništa drugo, nego jedno poslušno sredstvo. Nudim Tvojoj uzvišenoj vlasti i prepuštam Tvojim namjerama cijelo svoje biće i svaku od mojih sposobnosti. Odričem se svakoga svojeg htijenja i želje, da bih tražila jedino Tvoje odobrenje. Prepuštam se, kao Tvoja službenica i Tvoj rob, savršeno i nježno podčinjena svim Tvojim planovima, izvršenju Tvojeg djela. U pripravnosti sam da odgovorim na Tvoj prvi poziv kada budeš tražio jedno srce koje Te želi tješiti, dijeleći Tvoje tuge i Tvoja razočaranja zbog Tvojih neuspjeha s dušama.

Pouzdajem se konačno u Tebe da bih bila „Tvoja stvar“, u potpunosti prihvaćena i Tebi na korištenju, da bih bila beznačajna pojava koja, dopuštajući Ti da se uzdržiš, Tebi ostavlja mogućnost da sve vodiš i svime upravljaš.

Dajem ovaj zavjet s posebnim ciljem da budem, ako Ti tako hoćeš, dobrovoljna žrtva Tvoje pravde i Tvoje ljubavi za svećenstvo, za sve duše svećenika, ali iznad svega, o, Isuse, ako si prihvatio moju žrtvu, za dušu svećenika mojeg života

U tom duhu, o, Isuse, i oslonjena s potpunim povjerenjem u ruke Presvete Djevice Marije, Tvoje Bezgrešne Majke i Tvoje neusporedive službenice, na Tvoju božansku prisutnost u Presvetom Oltarskom Sakramentu, zavjetujem se da ću dragovoljno i potpuno prihvatiti kušnje, žrtve, poniženja i odricanja koja će mi nailaziti. Dajem ovaj zavjet s posebnim ciljem da budem, ako Ti tako hoćeš, dobrovoljna žrtva Tvoje pravde i Tvoje ljubavi za svećenstvo, za sve duše svećenika, ali iznad svega, o, Isuse, ako si prihvatio moju žrtvu, za dušu svećenika mojeg života.

O, kad bih se mogla, o moj Isuse – Žrtvo, još više približiti Tvojemu sakramentnom životu i ugasiti Tvoju goruću žeđ za mojom savršenošću i za zdravljem duša. A sada, o moj Učitelju i moj Bože, učini me vjernom svetim dužnostima na koje sam se obvezala zbog Tvoje ljubavi.

O, Marijo, Majko boli, Majko mojeg Isusa i moja tako nježna Majko, bdij nada mnom, moli za mene, blagoslovi me!
O, sveta Marijo Magdaleno, moja ljubljena zaštitnice, sveti Ivane, najdraži apostole Isusov, bdijte nada mnom, pritječite mi u pomoć, zagovarajte za mene i dajte me Isusu i Mariji!

Ulomak iz knjige „Berta Petit i pobožnost Prežalosnomu i Bezgrešnomu Srcu Marijinu“ autorice Irene Corona. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh