Dnevna misna čitanja

PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA. TIJELOVO, svetkovina

Dnevna misna čitanja, četvrtak 8. lipnja Tijelo je moje jelo istinsko; krv je moja piće istinsko.

ČITANJA

Pnz 8,2-3.14b-16a; Ps 147,12-15.19-20; 1Kor 10,16-17; Iv 6,51-58

IX. tjedan kroz godinu, četvrtak, 8. 6. 2023., PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA. TIJELOVO, svetkovina

IMENDANI

Medardo, Fortunat, Vilim, Žarko

Prvo čitanje

Pnz 8,2-3.14b-16a

Hranio te manom za koju nisi znao ni ti ni tvoji oci.

Čitanje Knjige Ponovljenog zakona

Mojsije reče narodu: »Sjećaj se svega puta kojim te Gospodin, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi i iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš. Ponizivao te i glađu morio, a onda te hranio manom, za koju nisi znao ni ti ni tvoji oci, da ti pokaže kako čovjek ne živi samo o kruhu nego da čovjek živi o svakoj riječi što izlazi iz usta Gospodnjih.
Nemoj zaboraviti Gospodina, Boga svoga, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva; koji te proveo kroz onu veliku i strašnu pustinju, kroz zemlju plamenih zmija i štipavaca, suhim i bezvodnim krajem; koji ti je izveo vodu iz stijene tvrde kao kremen; koji te u pustinji hranio manom, nepoznatom tvojim ocima.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 147,12-15.19-20

Pripjev: Slavi, Jeruzaleme, Gospodina.

Slavi Gospodina, Jeruzaleme,
hvali Boga svoga, Sione!
On učvrsti zasune vrata tvojih,
blagoslovi u tebi tvoje sinove.

On dade mir granicama tvojim,
pšenicom te hrani najboljom.
Besjedu svoju šalje na zemlju,
brzo trči riječ njegova.

Riječ svoju on objavi Jakovu,
odluke svoje i zakone Izraelu.
Ne učini tako nijednom narodu:
nijednom naredbe svoje ne objavi!

Otpjevni psalam

1Kor 10,16-17

Jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo! Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Iv 6,51-58

Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.«
Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.”

Često se pitam jesmo li mi katolici svjesni što imamo, što nam pripada, što možemo koristiti? Jesu li ove riječi Isusove istinite? Zašto kad se družimo, ne pričamo o tome, zašto ne razgovaramo o iskustvima blagovanja Tijela i Krvi Kristove? Zašto ne vičemo s krovova da život izvire iz onoga tko je Bitak, i da imamo dokaz za to?
Prvo zabilježeno euharistijsko čudo, ono iz Lanciana u Italiji, dogodilo se je u 8. stoljeću. Kad su ga dali neovisnim stručnjacima na proučavanje, više je njih potvrdilo nevjerojatnu činjenicu da se taj komad ljudskog srca i krvi obnavljaju iz minute u minutu već 1200 godina i reagiraju na vanjske utjecaje: hladnoću, zrak, vrućinu, vodu, dodir. Dakle, po svim prirodnim zakonima ti dijelovi ljudskog mesa i krvi trebali bi se zbog dodira sa zrakom raspasti, osušiti, usmrdjeti, ali ovi se iz minute u minutu obnavljaju! Pa kako pričest djeluje u nama koji se redovito pričešćujemo?
Isus nam ovim svjedočanstvima govori što može učiniti u onome srcu koje mu se predalo, koje ga strastveno ljubi i kojem je On izvor života.

Molitva

Hvala ti, Gospodine, što nam uvijek ostavljaš tragove svoje prisutnosti i što nam kroz svjedočanstva otvaraš oči srca. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Rod Long, Unsplash

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh