Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, utorak 29. studenoga Isus kliče u Duhu Svetom. Evanđelje po Luki

ČITANJA

Iz 11,1-10; Ps 72,1-2.7-8.12-13.17; Lk 10,21-24

I. tjedan došašća, utorak, 29. 11. 2022., svagdan

IMENDANI

Saturnin, Filomen, Iluminata, Antun Franjo

Prvo čitanje

Iz 11,1-10

Na njemu će duh Gospodnji počivat.

Čitanje Knjige proroka Izaije

U onaj dan: Isklijat će mladica iz panja Jesejeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Na njemu će duh Gospodnji počivat, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit siromasima i sud prav izricat bijednima na zemlji. Šibom riječi svoje ošinut će silnika, a dahom iz usta ubit bezbožnika. On će pravdom opasati bokove, a vjernošću bedra.

Vuk će prebivati s jagnjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti, a dječak njih će vodit. Krava i medvjedica zajedno će pasti, a mladunčad njihova skupa će ležati, lav će jesti slamu ko govedo. Nad rupom gujinom igrat će se dojenče, sisanče će ruku zavlačiti u leglo zmijinje. Zlo se više neće činiti, neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj: zemlja će se ispuniti spoznajom Gospodnjom kao što se vodom pune mora.

U dan onaj: Jesejev izdanak dignut kao stijeg narodima, puci će željno tražiti, i prebivalište njegovo bit će slavno.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 72,1-2.7-8.12-13.17

Pripjev: U danima njegovim cvjetat će pravda i mir velik dovijeka!

Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik – sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora,
i od Rijeke do granica svijeta.

On će spasiti siromaha koji uzdiše,
nevoljnika koji pomoćnika nema;
smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku.

Bilo ime njegovo blagoslovljeno dovijeka!
Dok je sunca, živjelo mu ime!
Njim se blagoslivljala sva plemena zemlje,
svi narodi nazivali ga blaženim!

Evanđelje

Lk 10,21-24

Isus kliče u Duhu Svetom.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus uskliknu u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin – doli Otac; niti tko je Otac – doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«

Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«

Riječ Gospodnja

Komentar

»Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit siromasima i sud prav izricat bijednima na zemlji.«

Svaki od poziva na koje nas je Bog pozvao traži znanje, vještine, traži da budemo ljudi koji znaju što i kako rade. Od roditelja, učitelja, svećenika, gradonačelnika, policajaca itd. traži se da znaju što bolje služiti čovjeku. No sva naša znanja o tome često su ograničena, nedovoljna, prožeta pogreškama. Isus je naš učitelj, On je naš uzor, On sam nije vodio svoju službu na zemlji samo po naučenom ljudskom znanju već više po Bogu kojem se dao voditi.
Svi smo mi primili iste darove na krizmi, svi se možemo početi koristiti Bogom danim darovima kako bi čovjek (društvo) kojem služimo bilo blagoslovljenije. Pa zašto nam je Bog sve to dao? Zašto se uglavnom oslanjamo samo na vlastito znanje, iskustvo, oči, uši?

Molitva

Gospodine, dao si nam svoga Duha kako bi preko nas blagoslovio društvo. Daj nam da se još više otvorimo Njegovu djelovanju. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh