Dnevna misna čitanja

Današnja misna čitanja, nedjelja 2. listopada O da imate vjere! Evanđelje po Luki

Foto: biniban00; Shutterstock

ČITANJA

Hab 1,2-3; 2,2-4; Ps 95,1-2.6-9; 2Tim 1,6-8.13-14; Lk 17,5-10

XXVII. tjedan kroz godinu; nedjelja, 2. 10. 2022.; DVADESET I SEDMA NEDJELJA KROZ GODINU

IMENDANI

Anđela, Anđelko, Anđelka

Prvo čitanje

Hab 1, 2-3; 2, 2-4

Pravednik živi od svoje vjere.

Čitanje Knjige proroka Habakuka

»Dokle ću, Gospodine, zapomagati, a da ti ne čuješ? Vikati k tebi ’Nasilje!’ a da ti ne spasiš? Zašto puštaš da gledam nepravdu, zašto gledaš ugnjetavanje? Pljačka je i nasilje preda mnom. Raspra je, razmirica bjesni!« Tada Gospodin odgovori i reče: »Zapiši viđenje, ureži ga na pločice da ga čitač lako čita. Jer ovo je viđenje za svoje vrijeme: ispunjenju teži, ne vara; ako stiže polako, čekaj, jer odista će doći i neće zakasniti! Gle: propada onaj čija duša nije pravedna, a pravednik živi od svoje vjere.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 95, 1-2.6-9

Pripjev: O da danas glas Gospodnji poslušate,
ne budite srca tvrda!

Dođite, kličimo Gospodinu,
uzvikujmo Hridi, spasitelju svome!
Pred lice mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!

Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!
Jer on je Bog naš,
a mi narod paše njegove, ovce što on ih čuva.

O da danas glas mu poslušate:
»Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
gdje me iskušavahu očevi vaši,
iskušavahu me premda vidješe djela moja.«

Drugo čitanje

2Tim 1, 6-8.13-14

Ne stidi se svjedočanstva za Gospodina našega.

Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Timoteju

Predragi: Podsjećam te: raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku. Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Ne stidi se stoga svjedočanstva za Gospodina našega, ni mene, sužnja njegova. Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Božjoj.

Uzorom neka ti budu zdrave riječi koje si od mene čuo u vjeri i ljubavi u Kristu Isusu. Lijepi poklad čuvaj po Duhu Svetom koji prebiva u nama.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Lk 17, 5-10

O da imate vjere!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Apostoli rekoše Gospodinu: »Umnoži nam vjeru!« Gospodin im odvrati: »Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ’Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.«

»Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s polja: ’Dođi brzo i sjedni za stol?’ Neće li mu naprotiv reći: ’Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti?’ Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ’Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!’«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Božjoj.“

Sv. Pavao je imao dar tješenja. Kad se je Timotej žalio da mu je teško, Pavao mu nije davao lažne utjehe, nego mu je jednostavno rekao neka podnese patnju, ili: „Zlopati se sa mnom za evanđelje“. Također, slično sam pročitao u knjizi velikog evangelizatora Smitha Wiggleswortha pod naslovom „Vjera koja raste“ koju smo izdali mi, Kristofori. Wigglesworth je jednom čovjeku, koji je također bio u Božjoj službi, i koji mu se je žalio u pismu dugačkom nekoliko stranica kako se oko njega sve raspada, odgovorio u jednoj rečenici: „Možeš umrijeti cvileći kao svinja, a možeš umrijeti dostojanstveno kao Janje“. Nema Božje službe bez zlopaćenja. Ako ne prođemo velike pritiske, možemo li biti autentični kršćani? Ako nam je lako živjeti ili služiti evanđelje, to je znak da nismo u vatri, da nešto izbjegavamo, ili da ne radimo ono na što nas je Bog pozvao.

Molitva

Gospodine, ne želim tražiti lažne utjehe u teškim trenucima. Ne želim piti jeftino vino kako bih dobio lažnu utjehu, kao što je Isus to odbio dok je visio na križu, nego želim, kad izvršim svoje poslanje, primiti trajnu utjehu koja dolazi od tebe. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh