Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, srijeda 15. veljače Često naše molitve izgledaju ovako: „Daj, Bože, ovo, daj, Bože, ono…“, kao da idemo u dućan s popisom potrepština, bez zahvaljivanja.

ČITANJA

Post 8,6-13.20-22; Ps 116,12-15.18-19; Mk 8,22-26

VI. tjedan kroz godinu, srijeda, 15. 2. 2023., svagdan

IMENDANI

Onezim, Faust, Klaudije, Vitomir, Vito

Prvo čitanje

Post 8,6-13.20-22

Noa pogleda: pojavila se površina.

Čitanje Knjige Postanka

Kad je izminulo četrdeset dana, Noa otvori prozor što ga je načinio na korablji; ispusti gavrana, a gavran svejednako odlijetaše i dolijetaše dok se vode sa zemlje nisu isušile. Zatim ispusti golubicu da vidi je li voda nestala sa zemlje. Ali golubica ne nađe uporište nogama te se vrati k njemu u korablju, jer voda još pokrivaše svu površinu zemaljsku; on pruži ruku, uhvati golubicu te je unese k sebi u korablju. Počeka još sedam dana, pa opet pusti u golubicu iz korablje. Pod večer golubica se vrati k njemu, i gle! u kljunu joj svjež maslinov list; tako je Noa doznao da su opale vode sa zemlje. Još počeka sedam dana pa opet pusti golubicu: više mu se nije vratila.

Šest stotina i prve godine Noina života, prvoga mjeseca, prvoga dana u mjesecu, uzmakoše vode sa zemlje. Noa skine pokrov s korablje i pogleda: pojavila se površina.

I podiže Noa žrtvenik Gospodinu; uze od svih čistih životinja i od svih čistih ptica, i prinese na žrtveniku žrtve paljenice. Gospodin omirisa miris ugodni pa reče u sebi: »Nikad više neću zemlju u propast strovaliti zbog čovjeka, ta čovječje su misli opake od njegova početka; niti ću ikad više uništiti sva živa stvorenja, kako sam učinio.

Sve dok zemlje bude —
sjetve, žetve,
studeni, vrućine,
ljeta, zime,
dana, noći
nikada nestati neće.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 116,12-15.18-19

Pripjev: Tebi ću, Gospodine, prinijeti žrtve zahvalne!

Što da uzvratim Gospodinu
za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja
i zazvati ime Gospodnje.

Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim.
Dragocjena je u očima Gospodnjim
smrt pobožnika njegovih.

Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje
pred svim pukom njegovim,
u predvorjima Doma Gospodnjeg,
posred tebe, Jeruzaleme!

Evanđelje

Mk 8,22-26

Slijepac progleda te je mogao sve jasno vidjeti.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Kad Isus i učenici dođoše u Betsaidu dovedu mu slijepca pa ga zamole da ga se dotakne. On uhvati slijepca za ruku, izvede ga iz sela, pljunu mu u oči, stavi na nj ruke i zapita ga: »Vidiš li što?« Slijepac upilji pogled i reče: »Opažam ljude; vidim nešto kao drveće … hodaju.« Tada mu Isus opet stavi ruke na oči i slijepac progleda i ozdravi te je mogao sve jasno na daleko vidjeti. Tada ga posla kući i reče mu: »Ne ulazi u selo.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Što da uzvratim Gospodinu
 za sve što mi je učinio?«

Sve što postoji, sve što jest, svoje postojanje duguje Bogu. Bog je sve stvorio i njemu sve pripada: ljudi, životinje, svjetovi, galaksije, anđeli, biljke… Apsolutno sve je Njegovo. I sve je dao čovjeku. Nismo svjesni koliko je čovjek malen, koliko je beznačajan u odnosu na sva Božja stvorenja, pa ipak Bog čovjeka čini velikim i daje mu sve. Bog ga uzdržava, obdaruje ga svim potrebnim milostima za naravan i duhovan život. Nema toga što bi čovjek mogao uzvratiti Bogu da bi njegov dar bio nešto pred Bogom. Ali čovjek može doći pred Boga žrtvom zahvalnicom. Mislim da je žrtva zahvalnica ona koja otvara Božja srce, da to Bog od nas prima. Često naše molitve izgledaju ovako: „Daj, Bože, ovo, daj, Bože, ono…“, kao da idemo u dućan s popisom potrepština, bez zahvaljivanja. Kad bismo više zahvaljivali, imali bismo više milosti. Što dajemo više žrtve zahvale, to Bog daje više milosti.

Molitva

Oče, isključivo tvojom milošću jesam to što jesam, imam to što imam! Neka je ime tvoje blagoslovljeno, hvaljeno, slavljeno od vijeka od vijeka. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh