Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, nedjelja 24. rujna: Ne petljajmo se tamo gdje nam nije mjesto Bolje da se bavimo samima sobom, kako se ne bismo izgubili.

ČITANJA

Iz 55,6-9; Ps 145,2-3.8-9.17-18; Fil 1,20c-24.27a; Mt 20,1-16a

XXV. tjedan kroz godinu, nedjelja, 24. 9. 2023., DVADESET I PETA NEDJELJA KROZ GODINU

IMENDANI

Anatolij, Vuk, Pacifik; Antun Martin Slomšek

Prvo čitanje

Iz 55,6-9

Misli vaše nisu moje misli.

Čitanje Knjige proroka Izaije

Tražite Gospodina dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodinu koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju. Jer moje misli nisu vaše misli i puti moji nisu vaši puti, govori Gospodin. Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 145,2-3.8-9.17-18

Pripjev: Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju.

Svaki ću dan tebe slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.
Velik je Gospodin i svake hvale dostojan,
nedokučiva je veličina njegova!

Milostiv je i milosrdan Gospodin,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Pravedan si, Gospodine,
na svim putovima svojim
i svet u svim svojim djelima.
Blizu je Gospodin svima koji ga prizivlju,
svima koji ga zazivaju iskreno.

Drugo čitanje

Fil 1,20c-24.27a

Meni je živjeti Krist.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Filipljanima

Braćo: Krist će se uzveličati u mome tijelu, bilo životom, bilo smrću. Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam! Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas. Samo se ponašajte dostojno evanđelja Kristova.
Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Mt 20,1-16a

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu:

»Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.’

Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’

Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’

Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

»Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«

Mi ljudi često neke stvari vidimo površno, često ih vidimo emotivno, pristrano… Često svoj sud donesemo prerano i onda dođe do velikog obrata: veoma se iznenadimo, čak budemo i postiđeni jer smo ‘išli prije vremena’. I ova Isusova rečenica, kao i sve što je rekao, ostvarit će se u toliko slučajeva, situacija, koje mi vidimo sasvim drugačije. Bog nas nije pozvao da mu pomažemo suditi, da mu pomognemo napraviti ‘ljestvicu’ koja će odrediti što će i kako tko dobiti. Ni Isus sâm nije sinovima Zebedejevim dao mjesto sebi zdesna ili slijeva, već je to prepustio Ocu. A mi smo često pametniji od Boga. Uistinu nam treba Božje mudrosti, duhovne zrelosti, da se ne petljamo tamo gdje nam nije mjesto. Tako često dajemo svoj komentar, sud, prosudbu, iako na to nismo pozvani. Bolje da se bavimo samima sobom, kako se ne bismo izgubili.

Molitva

Oče, daj mir mom srcu, Oče daj mom srcu mudrost, Oče daj mu razboritost… Hvala ti, hvala ti. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.

mv; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh