Dnevna misna čitanja

KORIZMENO VRIJEME

Dnevna misna čitanja, petak 31. ožujka Vjerujem da bi Bog mnogo puta intervenirao kad bismo mu s vjerom povjerili svoju parnicu, kad bismo mu dali da se on zauzme za nas.

ČITANJA

Jr 20,10-13; Ps 18,2-7; Iv 10,31-42

V. korizmeni tjedan, petak, 31. 3. 2023., svagdan

IMENDANI

Benjamin, Balbina, Gvido, Natalija

Prvo čitanje

Jr 20,10-13

Sa mnom je Gospodin kao snažan junak!

Čitanje Knjige proroka Jeremije

Čuh klevete mnogih: »Užas odasvud! Prijavite, Mi ćemo ga prijaviti.« Svi koji mi bijahu prijatelji čekahu moj pad. »Možda ga zavedemo, pa ćemo njim ovladati i njemu se osvetiti!« Sa mnom je Gospodin kao snažan junak! Zato će progonitelji moji posrnuti i neće nadvladati, postidjet će se veoma jer neće uspjeti; vječna se sramota neće zaboraviti.

Gospodine nad Vojskama, koji proničeš pravednika, i ispituješ mu bubrege i srce, daj da vidim kako im se osvećuješ, jer tebi povjerih parnicu svoju. Pjevajte Gospodinu, hvalite Gospodina, jer on izbavi duše sirote iz ruku zlikovaca.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 18,2-7

Pripjev: U nevolji Gospodina zazvah i usliša me.

Ljubim te, Gospodine, kreposti moja!
Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj.

Bože moj, pećino moja kojoj se utječem,
štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!
Zazvat ću Gospodina, hvale predostojna,
i od dušmana bit ću izbavljen.

Valovi smrti okružiše mene,
prestraviše me bujice pogubne.
Užad Podzemlja sputiše me,
smrtonosne zamke padoše na me.

U nevolji zazvah Gospodina
i Bogu svome zavapih.
Iz svog Hrama zov mi začu,
i vapaj moj mu do ušiju doprije.

Evanđelje

Iv 10,31-42

Nastojahu ga ponovno uhvatiti, ali im on izmaknu iz ruku.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Židovi ponovno pograbiše kamenje da Isusa kamenuju. Isus im odgovori: »Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah. Za koje me od tih djela kamenujete?« Odgovoriše mu Židovi: »Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti — čovjek — sebe Bogom praviš.« Odgovori im Isus: »Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh bogovi ste? Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena — a Pismo se ne može dokinuti — kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet možete reći: ‘Huliš!’ — zbog toga što rekoh: ‘Sin sam Božji!’

Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.«

Nato ga ponovno nastojahu uhvatiti, ali im on izmaknu iz ruku.

I ode ponovno na onu stranu Jordana — na mjesto gdje je prije Ivan krstio. I osta ondje. A mnogi dođoše k njemu i rekoše mu: »Ivan doduše ne učini nijednog znamenja, ali se sve obistinilo što je rekao o ovome.«

Mnogi ondje povjerovaše u njega.

Riječ Gospodnja.

Komentar

„…jer tebi povjerih parnicu svoju.”

Možda bismo trebali češće odabrati Jeremijin način obrane kad se nađemo u ovakvim životnim situacijama. Zamisli Jeremiju u situaciji kad klevete (izmišljene laži o nekome da ga se prikaže u negativnom svjetlu) kruže okolo i dolaze do njega sa svih strana. Kako se je mogao osjećati, kako se je mogao braniti? Užasi optužbi sa svih strana, prijatelji su ga napustili (vidjevši kako su se moćnici urotili protiv Jeremije, oni su jednostavno čekali njegov pad i propast, a da se nisu zauzeli za njega)… Jeremija u takvoj bezizlaznoj situaciji ne pribjegava ni osveti, ni podlim načinima obrane niti pronalazi dobru vezu da se izvuče, već svoju parnicu povjerava Bogu svome. Za takav uspjeh obrane čovjek stvarno treba imati vjeru da će se Bog zauzeti za njega. Vjerujem da bi Bog mnogo puta intervenirao kad bismo mu s vjerom povjerili svoju parnicu, kad bismo mu dali da se on zauzme za nas.

Molitva

Gospodine, možda naši tužitelji izgledaju jaki u našim očima, možda nam njihova moć izgleda zaista prevelika, ali tvoja je Riječ zadnja; ti si onaj koji svojom moći sve okrećeš na dobro onima koji te ljube. Gospodine, daj mi milost da gledam tvoju moć i snagu u teškim životnim situacijama. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Creativa Images; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh