Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, petak 8. rujna Danas slavimo blagdan rođenja Blažene Djevice Marije

Sretan ti rođendan, draga naša Majko!

ČITANJA:

Mih 5,1-4a (ili: Rim 8,28-30); Ps 13,6; Mt 1,1-16.18-23

Petak, 8. 9. 2023.; ROĐENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE, blagdan

IMENDANI:

Marija, Hadrian, Amon, Sergej, Serafin, Serafina

Prvo čitanje

Mih 5,1-4a (ili: Rim 8,28-30)

…dok ne rodi ona koja ima roditi.

Čitanje Knjige proroka Miheja

Ovo govori Gospodin:
»I ti, Betleheme Efrato,
najmanji među kneževstvima Judinim,
iz tebe će mi izaći
onaj koji će vladati Izraelom;
njegov je iskon od davnina,
od dana vječnih.
Zato će ih Gospodin ostaviti
dok ne rodi ona koja ima roditi.
Tada će se Ostatak njegove braće vratiti
sinovima Izraelovim.
On će se uspraviti,
na pašu izvodit svoje stado
silom Gospodnjom,
veličanstvom Imena Boga svojega.
Oni će u miru živjeti,
jer će on rasprostrijeti svoju vlast
sve do krajeva zemaljskih.
On – on je mir!«

Riječ Gospodnja.

Rim 8,28-30

Koje Bog predvidje, te i predodredi.

Čitanje poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Znamo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. Koje pak predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 13,6

Pripjev: Radujem se u Gospodinu, radujem!

Ja se u tvoju dobrotu uzdam,
nek mi se srce raduje spasenju tvome!

Pjevat ću Gospodinu koji mi učini dobro,
pjevat ću imenu Gospodina Svevišnjeg!

Evanđelje

Mt 1,1-16.18-23

Što je u njoj začeto, od Duha je Svetoga.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova. Abrahamu se rodi Izak. Izaku se rodi Jakov. Jakovu se rodi Juda i njegova braća. Judi Tamara rodi Peresa i Zeraha. Peresu se rodi Hesron. Hesronu se rodi Ram. Ramu se rodi Aminadab. Aminadabu se rodi Nahšon. Nahšonu se rodi Salma. Salmi Rahaba rodi Boaza. Boazu Ruta rodi Obeda. Obedu se rodi Jišaj. Jišaju se rodi David kralj.
Davidu bivša žena Urijina rodi Salomona. Salomonu se rodi Roboam. Roboamu se rodi Abija. Abiji se rodi Asa. Asi se rodi Jozafat. Jozafatu se rodi Joram. Joramu se rodi Ahazja. Ahazji se rodi Jotam. Jotamu se rodi Ahaz. Ahazu se rodi Ezekija. Ezekiji se rodi Manaše. Manašeu se rodi Jošija. Jošiji se rodi Jehonija i njegova braća u vrijeme progonstva u Babilon. Poslije progonstva u Babilon Jehoniji se rodi Šealtiel. Šealtielu se rodi Zerubabel. Zerubabelu se rodi Abiud. Abiudu se rodi Elijakim. Elijakimu se rodi Azor. Azoru se rodi Sadok. Sadoku se rodi Akim. Akimu se rodi Elijud. Elijudu se rodi Eleazar. Eleazaru se rodi Matan. Matanu se rodi Jakov. Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist.
Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine, Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku:
Evo, Djevica će začeti i roditi sina
i nadjenut će mu se ime Emanuel —
što znači: S nama Bog.

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Ja se u tvoju dobrotu uzdam,
nek mi se srce raduje spasenju tvome!”

U koga se ja uzdam?
Primijetio sam da velik broj vjernika zna upasti u zabludu da pokušavaju kupiti Boga svojim djelima, svojim molitvama, svojim životom, a Bog kaže da je – dok su oni još bili grešnici – On za njih umro na križu. Da, dok su još bili Božji neprijatelji, neprijatelji, on je poslao Sina na svijet da njima, svojim neprijateljima, učini ljubav i da ih spasi. Iz kojeg razloga je to učinio? Jer je dobar, jer u sebi nema ni trunku tame, jer ih želi učiniti dionicima svojega blaženog života.
Ako nas je Bog spasio dok smo još bili njegovi neprijatelji, zašto da ga onda pokušavamo kupiti, zašto kad smo otkupljeni? Umjesto da uživamo Božju dobrotu, koju nam je iskazao dok smo još bili grešnici, mi ju kupujemo nekim nesavršenim činima. Umjesto da zahvaljujemo i tako Božju dobrotu upisujemo u svoje srce, mi je jeftino, svojim kupovanjem, rasipamo.

Molitva

Gospodine, koliko sam samo puta probao grijeh? A Pismo kaže da grijeh izvršen rađa smrt. Gospodine, ja mrtav nisam mogao ništa učiniti za sebe, nego me je tvoja dobrota pronašla i spasila. Zato se ja u Tvoju dobrotu uzdam, Gospodine!!! Hvala ti!

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.

mv; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh