Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, ponedjeljak 5. lipnja Blago čovjeku koji se boji Gospodina!

ČITANJA

Tob 1,1a.2; 2,1-9; Ps 112,1-6; Mk 12,1-12

IX. tjedan kroz godinu, ponedjeljak, 5. 6. 2023., sveti Bonifacije, biskup i mučenik, spomendan

IMENDANI

Bonifacije, Dorotej, Eutih, Franko, Valerija, Zdravka, Darinka

Prvo čitanje

Tob 1,1a.2;2,1-9

Tobija se više bojao Boga nego kralja.

Početak Knjige o Tobiji

Tobija, iz plemena i grada Naftalijeva, bî odveden u prognanstvo u vrijeme Šalmanasara, kralja asirskoga. Ali ni u prognanstvu ne napusti puta istine.
Jednom, o blagdanu Gospodnjem, u kući Tobijinoj bijaše priređen lijep objed, pa Tobija reče svome sinu: »Idi, dovedi kojega bogobojaznoga od našega plemena, da objeduje s nama.« On ode i kad se vrati donese vijest da jedan od sinova Izraelovih zaklan leži na trgu. Tobija umah skoči s ležaljke, ostavi objed i ne okusivši ništa pohiti k mrtvacu; uzme ga i potajice odnese kući da bi ga, kad sunce zađe, oprezno pokopao. Kada sakri mrtvaca, objedova u tuzi i trepetu. Sjetio se besjede što je reče Gospodin po proroku Amosu: »Okrenut će se svetkovine vaše u kuknjavu i tužaljku.«
Kad je sunce zašlo, ode i pokopa mrtvaca. A znanci ga prekoravahu: »Već si zbog toga imao biti pogubljen i jedva si smrti izmakao, pa opet pokapaš mrtve!« Ali se Tobija većma bojao Boga nego kralja, pa bi kradomice uzimao tijela ubijenih, krio ih u kući i pokapao o ponoći.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 112,1-6

Pripjev: Blago čovjeku koji se boji Gospodina!

Blago čovjeku koji se boji Gospodina
i koji uživa u naredbama njegovim:
moćno će mu biti na zemlji potomstvo,
na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov.

Blagostanje i bogatstvo bit će u domu njegovu,
njegova pravednost ostaje dovijeka.
Čestitima sviće ko svjetlost u tami:
milostiv, milosrdan i pravedan Gospodin.

Dobro je čovjeku koji je milostiv i daje u zajam,
koji poslove svoje obavlja pravedno.
Do vijeka neće on posrnuti:
u vječnome će spomenu biti pravednik.

Evanđelje

Mk 12,1-12

Pograbe sina njegova ljubljenoga, ubiju ga i izbace iz vinograda.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Uze Isus svećenicima, pismoznancima i starješinama zboriti u prispodobama:

»Čovjek vinograd posadi, ogradom ogradi, iskopa tijesak i kulu podiže pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. I u svoje vrijeme posla vinogradarima slugu da od njih uzme dio uroda vinogradskoga. A oni ga pograbiše, istukoše i otposlaše praznih ruku. I opet posla k njima drugoga slugu: i njemu razbiše glavu i izružiše ga. Trećega također posla: njega ubiše. Tako i mnoge druge: jedne istukoše, druge pobiše.«
»Još jednoga imaše, sina ljubljenoga. Njega naposljetku posla k njima misleći: ‘Poštovat će sina moga.’ Ali ti vinogradari među sobom rekoše: ‘Ovo je baštinik! Hajmo ga ubiti i baština će biti naša.’ I pograbe ga, ubiju i izbace iz vinograda.
Što li će učiniti gospodar vinograda? Doći će i pobiti te vinogradare i dati vinograd drugima.
Niste li čitali ovo Pismo:
Kamen što ga odbaciše graditelji,
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo,
kakvo čudo u očima našim!«
I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva. Razumješe da je protiv njih izrekao prispodobu pa ga ostave i odu.

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Ali ni u progonstvu ne napusti puta istine.”

Tobija odveden u pogansku zemlju, u okolnostima kad je sve bilo protivno životu u vjeri, ne povlači se, nego istim žarom živi Istinu Božju koja je objavljena za spasenje; živi je i onda kad mu je život ugrožen zbog vjernosti Božjoj riječi. Gledajući sva vremena ljudske povijesti, možemo reći da nikad nije bilo pogodno živjeti svoju vjeru po Božjim standardima, uvijek je bilo teško za prave vjernike. To piše i sam sveti Pavao: Tko hoće pobožno živjeti u Isusu Kristu bit će progonjen. Gledajući živote biblijskih ljudi, teško je ne primijetiti koliko su se oni trudili u vjeri i koliko su uložili da bi bili vjerni Bogu. Svako vrijeme ima svoje protivštine Bogu i tako će biti do kraja svijeta. Gledajući unazad, kad je bilo vrijeme podjele u dva bloka: na Istoku komunizam, a na zapadu kapitalizam, oba su bloka opustošila one koji nisu bili duboko ukorijenjeni u Istini Božjoj. Jednima su sve oduzimali, dok su drugima, samo da ostave Krista i njegovu Crkvu, sve davali. Samo su Božji standardi mjerilo po kojem trebamo živjeti a ono je objavljeno u Riječi Božjoj i životopisima svetaca. Zanimljivo je čitati u biblijskoj Knjizi o Kraljevima kako ona za kraljeve Izraelove navodi samo kratak osvrt na njihove živote: „Činio je što je dobro u očima Jahvinim”, ili drugi: „Nije činio što je dobro u očima Jahvinim”. Čitav su njihov život saželi u jednoj rečenici. I naš će život jednoga dana obilježiti jedna od ovih dviju rečenica. Mi određujemo koja će to biti.

Molitva

Gospodine, hvala ti što si me obdario svim potrebnim milostima da mogu živjeti svoju vjeru aktivno. Dao si mi krštenje, ispovijed, silu Duha Svetoga, Euharistiju, svoju pisanu Riječ i mnogo svjedoka i zagovornika. Toliko si uložio u mene da od mojega života s pravom očekuješ plod. Molim te, pomozi mi da te ozbiljnije shvaćam i da tvojom milošću mogu opravdati tvoju otkupiteljsku muku koju si podnio na križu i za moj život. Ma koliko teško bilo, ništa se ne može usporediti s darom života vječnoga. Jer ti si rekao da se sve patnje ovoga života ne mogu usporediti sa slavom koja nas čeka. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Rod Long, Unsplash

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh