Brak i odnosi

PISMO

Djevojka i Spasitelj Katarina,19 godina. Živi u malome mjestu u Slavoniji. Studiravši u velikom gradu, sreće mladića u kojeg se zaljubljuje. Nakon svega nekoliko tjedana stupaju u intimni odnos. Za Božić 2004. otkriva da je trudna. Međutim, za Katarinu to nije "blagoslovljeno stanje" nego strašna i poražavajuća vijest, nešto što joj nikako ne treba. Nosi bebu koju ne želi, abortus je dogovoren, dečko će platiti i čekati na nju. Ipak, ona me zove i plače. Te su suze odškrinuta vrata kroz koja može ući Spasitelj. Moje su riječi možda mlake, možda neuvjerljive, grube, možda hladne... Ne sluša me, naglo spušta slušalicu. Prošlo je mjesec dana. Katarina, ovo sam sastavio za tebe. Isus te neizmjerno voli, gdje god bila i što god učinila.  

Foto: Pixabay

 

K (Katarina): Mlada sam, premlada i da hoću roditi to dijete ne bih ga znala
odgojiti. Premlada sam za sve te obaveze!

I ( Isus Krist): I moja je majka Marija bila mlada kad je začela, još mlađa od tebe! Ne boj se, Ja sam s tobom! Mladi, neiskusni pastir David pobijedio je Golijata i postao kralj. “Bogu je sve moguće!” (Mk 10, 27) “Bog je učitelj naš od mladosti” (usp. Ps 71, 17)

K:        Ja ne smijem roditi; ta što bi rekli roditelji, kako bi podnijeli sramotu u našem selu gdje živimo? Naše je mjesto malo i sve se zna…

I:         Zar ćeš cijeli život misliti i raditi ono “što će drugi smatrati dobrim za tebe”, ono što će ti okolina naređivati? Roditi djetešce s kojim ćeš dijeliti ljubav i život nije sramota… To je milost i radost! Anđeo je rekao mojoj mami: “Raduj se, milosti puna, Gospodin je s tobom!” (Lk 1, 28). Za pobačaj neće saznati selo (iako vjerojatno i hoće!), no znati će Nebo sa svim stanovnicima svojim.

K:        Ali, toliko mojih prijateljica to učinilo, nisi ih kaznio, nisu umrle, i dalje žive normalno i kažu da su dobro postupile!

I:         Ti ne vidiš njihovo srce, ti ne znaš za jecanje koje Ja u noći slušam… Da prijateljice             učine samoubojstvo, bi li i ti to učinila? Pobačaj je tvoje svojevrsno samoubojstvo…         Sama ćeš sebe kaznit. Ja sam Ljubav (usp.1Iv 4, 16), Ja ljubim podjednako tebe i             tvoje dijete. Smrt je područje neprijatelja: “Zavišću đavla uđe smrt u svijet” (Mdr 2,       24) Nitko ne može ostati normalan ubivši svoga bližnjega.

K:        Nisam samo premlada, nego i studiram! Zar misliš da prekinem školovanje, ostavim život u gradu i vratim se s vanbračnim djetetom u moje selo? Gdje je tu logika?!

I:         Gdje je logika u tvom ponašanju i izborima? Spolni čin nije samo zabava, nije samo igra kojom oslobađaš svoje strasti. Ušla si u vrlo ozbiljan odnos i doživotan savez sa drugim čovjekom. On je postao dio tvoga bića: duha, duše i tijela. Svaki čovjek mora preuzeti odgovornost za svoja djela. Dajem ti djetešce, kao dar i blagoslov, ne kao kaznu! Ne moraš zauvijek napustiti studij, ne moraš se seliti… «Svu svoju brigu povjerite Njemu, jer On se brine za vas!» (1 Pt 5, 7) Vjeruj u Mene, pomoći ću ti u svemu. Pričaj sa svojim dečkom, on je otac tvoje bebe, potraži pomoć… Ja ću te voditi, osloni se na Mene! Bog će ispuniti svaku vašu potrebu, obilno, po svome velikom milosrđu!

K:        Dobro, studiranje i mogu prekinuti, ne bih bila jedina. Ali, što je sa uzdržavanjem? Danas dijete puno košta, mi nemamo primanja…

I:         Kćeri, sestro moja, UVIJEK postoji rješenje! Poslat ću ti ljude- moju braću- koji će ti pomoći, providit ću vam stan i hranu. “Ne brinite se tjeskobno za ono što ćete jesti i u što ćete se odjenuti. Otac nebeski zna da vam je sve to potrebno.” (Lk 12, 30) Od tebe tražim samo povjerenje i odluku za život! Malo po malo, ne morate odmah imati sve. Svakako, prvo uđite u sveti brak! Zamisli, da početak i temelj zajedničkog života bude ubijeno dijete… Zapravo, dijete «košta» samo ljubavi.

K:        Isuse, a što ako on to sve ne želi, ne razumije? Mislim da je previše neodgovoran i samo mu je do zabava i ludovanja.  Što ako…

I:         Ne muči se takvim pitanjima! A što ako vas još danas pozovem k sebi? Nisi još s njim ni popričala, a već sve znaš. I on je ljudsko biće, ima srce i potrebu za smislom u životu. Mnoge su stvari kod njega samo maska! Otkrij ono što je najbolje u njemu; otkrij dijete Božje koje će radosno prihvatiti vaše zajedničko dijete. Matej je bio carinik, grešnik. Pošao je za Mnom (usp. Mt 9, 9) Zakej je varao i krao. Upoznao je Mene i postali smo prijatelji (usp. Lk 19, 2). Mogao bih ti unedogled pričati…..

K:        Pretpostavimo da će sve biti tako; on će pristati , ući ćemo u brak, naći posao, živjet ćemo u garsonijeri ili kao podstanari… Nekako ćemo se već snaći. ali, što će učiniti moji roditelji!! Ti ih ne znaš, oni su vrlo naprasiti i nasilni!

I:         Prvo, Ja ih znam, i to bolje nego ti ili itko drugi. Drugo, zar nisi punoljetna? Ljubi ih i poštuj, ali znaj da nisi pod njihovom vlašću. To dijete nije njihovo! Kako će biti dobri djed i baka sljedećem unuku, ako bi htjeli da usmrtiš sadašnjeg?! Vidjet ćeš, sve će biti dobro. Kad vide tvoju odlučnost, popustiti će i još će ti pomoći i novčano i podrškom… Uostalom, nisam li Ja “Gospodin – čudotvorac” ? ( 2 Mak 15, 21) Hrabro, ljubljena moja, jer moja je ljubav s tobom, Ja bdijem nad tvojim potrebama. Sve je u mojoj vlasti!

K:        Imam tolike prijatelje… Vjerojatno će me svi napustiti kao “luđakinju”! A tu su i moja dva brata. Ne znam, još se snažno dvoumim.

I:         Slušaj moj glas u svome srcu! Osluškuj novi život koji je u tebi i svakodnevno raste! Od 18. dana beba ti ima već srce, krv, žile, organi su sve veći i uskoro će početi “plesati” u tebi! Mene su također napustili, pripremili mi križ i naslađivali se mojom mukom. Sjeti se, nazivaš se kršćankom- Kristovom. “Svijet će vas mrziti… U svijetu ćete imati patnju… Ne bojte se, ja sam pobijedio svijet!”  (Iv 16, 33) No, promisli malo: možda budeš veliko svjedočanstvo onima koji su u istoj situaciji! Spašavajući svoje, spasit ćeš i drugu djecu. nevolji se poznaju PRAVI prijatelji, zapamti to. Ne trebaš prijatelje koji su protiv tvoga djeteta, a time izravno i protiv tebe.

K:        Bila sam kod liječnika, čudi se što uopće razmišljam… Uvjerava me da pobačaj nije opasna operacija, da mnoge to čine. Kaže mi, da će dijete ionako oboliti ili je već bolesno, jer sam jako uznemirena.

I:         Pobačaj nije «operacija». To je ubojstvo nerođenog djeteta, bez obzira što su ga ljudi ozakonili. Operira se i izbacuje bolesni dio tijela, a ne djetešce pod srcem majke. Time što je dopušten i – kao što sama vidiš – preporučen, pobačaj nije siguran “zahvat”! Donosi strašne patnje  i teško ranjava i dušu i tijelo. Možeš teško oboljeti, ostati neplodna, upast u velike traume… Vidiš, čak i on priznaje da je to dijete. Naći će svaki mogući razlog da to učiniš i potkrijepiti ga svojim “dokazima”. Ne vjeruj ljudima čije su ruke krvave, čije su duše tamne, koji za prolivenu nevinu krv dobivaju velike novce! Vjeruj Meni, jer Ja sam “Put Istina i Život”(Iv 10,10) i odabirem “ono što je maleno, slabo i glupo u očima svijeta” (usp. 1Kor 1, 27). Bježi glavom bez obzira od «zmaja, koji želi proždrijeti dijete»! (usp. Otk 12, 4)

K:        Stvarno, ako ću se toliko živcirati, dijete će mi oboliti, zajedno sa mnom. A ako oboli, onda je gotovo… Kao da jedva čekaju da nestane!

I:         Pusti ih, njihova tvrda srca ću suditi Ja. Svi će dobiti od moje pravednosti što zaslužuju. Krv i suze moga naroda bit će osvećene, kao što sam vam rekao u svojoj Knjizi. Shvati, da je ovaj svijet ohol i dvoličan. Poštuju i pomažu invalidima, ali jao bolesnome u utrobi! Kada dođeš onima “koji rukama svojim nasilje čine, a noge su im brze da nevinu krv proliju” (Iz 59, 7), samo im hrabro reci: To je moje dijete i ja vam ga NE DAM! Slušaj; “I prije nego Me zazoveš, Ja ću te uslišati!” (Iz 65, 24) Osim toga, znaj; «Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje!» (Ps 62, 1)

K:        Evo, stalno govoriš “dijete”, iako su me mnogi uvjeravali da ne nosim dijete nego «nakupinu stanica i tkiva»!

I:         “Čvrsto se drže laži, ne žele se obratiti… Ne kaje se nitko zbog pakosti svoje”  (Jer 8,          5-6), nažalost, sami prizivaju na sebe «anđele nesreće» (Ps 78, 49) A jesi li ih pitala,       kada bi to “tkivo” postalo dijete? Već sada ima svoje organe, otisak prstiju, oznake    fizionomije, ljudski genom, i tako će biti i do rođenja i poslije toga. Najvažnije od        svega – to dijete ima besmrtnu dušu koju mu je udahnuo moj Otac nebeski.            Zbog tog sam djeteta prolio svoju krv na Kalvariji… Bez obzira na šapat zloga duha,         slušaj i povjeruj: “Ovako kaže Gospodin, koji te stvorio, koji te od utrobe sazdao i       pomaže ti: NE BOJ SE…!” (Iz 44,1)

K:        Mnogi misle da otac i majka stvaraju dijete, a Ti govoriš o Božjoj intervenciji…

I:         “Ja sam vas nosio od majčina krila” (Iz 46, 3)
“Svi smo mi djelo ruku tvojih” (Iz 64, 7)
“Ja sam te stvorio, sluga si moj, Izraele, neću te zaboraviti” (Iz 44, 21)
Prije nego ste vi začeli svoje djetešce, Ja sam ga već začeo u svome Srcu!

K:        Ja sam velika grešnica. Zapravo više ne znam što hoću i sva sam zbunjena. Ako ga i rodim, kako ću ga odgojiti, kad sam sama, u jednoj tami?          

I:         Ne boj se, tu sam. U tvom mraku upalit ću svjetlo. Malo po malo… Sitnim koracima upoznat ćeš svoga Boga, koji te neizmjerno ljubi. Vidiš, zbunjena si, jer je grijeh u tebi. S grijehom ne možeš biti sretna, jer je grijeh taj koji odganja mir i blagoslov (usp. Iz 48, 22). Ti znaš da “nema ni jednog pravednog” (Ps 143), ali možda si čula također da se “cijelo nebo raduje kad se grešnik obrati” (usp. Lk 15, 7). Dakle, za svakoga postoji šansa, svi su pozvani na promjenu života, na novi život u zajedništvu sa Mnom, koji jesam Život.

K:        Moja je vjera slaba, teško mi ju je naći, kad je prije nisam dobila, nisam prakticirala u roditeljskom domu…

I:         Ne! Svatko ima svoje vrijeme. Vjera, to je odluka, to je poslušnost Bogu (usp. Rim 1, 5). Poslušaj me, dijete moje, jer Te želim ljubiti cijelu vječnost! Davat ću ti različite znakove, vodit ću te za ruku, osjećat ćeš moju Prisutnost… Ja ću učiniti sve promjene u tebi, a ti samo moli: «Gospodine, umnoži moju vjeru!» (Lk 17, 5)

K:        Znači: nosim ipak dijete, koje je osoba, besmrtne duše, maloga, ali savršenog tijela, ljudsko biće čiji si Ti Stvoritelj… Moj se pogled nekako mijenja, ali što sa mojom okolinom?

I:         “Ne plašite se poruge ljudske, ne bojte se uvreda!” (Iz 51, 7) Stavi na sebe oklop vjere, nade i ljubavi. Zaštiti se Riječju Božjom – Svetim Pismom, Evanđeljem koje je “sila Božja za spasenje svakome vjerniku” (Rim1,16) Traži Mene, a ne lažne “prijatelje” koji te nagovaraju na zlo. Moli, traži da ljudi mole za tebe, oca i bebu. Sudjeluj u sakramentima moje Crkve, predaj mi svoje grijehe da ih operem u svojoj Krvi! Druži se sa mojim vjernima, ne zaboravi: Ja ću te voditi, otajstveno i stvarno, kroz sve nevolje, pazit ću na tebe i tvoju novu obitelj. Samo se predaj u zagrljaj Milosrđa!

K:        Iako sam siromašna, zbunjena, nevjerna, grešna, Ti ćeš me ipak voditi i brinuti se za me? Tvoja me ljubav zadivljuje!

I:         “Gospodin je sa siromašnima i potlačenima” (Iz 57,15) Ne gledam tvoje stvari ili novac, nego tvoje srce! Dijete koje nosiš još je siromašnije od tebe – odjeveno je samo u posteljicu majke! Ništa me, osim tvoga dobrovoljnoga odreknuća, ne može odijeliti od tebe, ništa i nitko! Osim toga, Ja sam “došao da pozovem grešnike” (Mt 9, 13) a tvoj ću grijeh pretvoriti u milost i blagoslov.

K:        A moje dijete, što će s njime biti? Hoće li me voljeti ako mu neću moći pružiti sve što poželi?

I:         Zajedno ćemo ga odgajati. Imam velike i divne planove za njega… “Od najmanjeg postat će tisuća, od neznatnoga moćan narod” (Iz 60, 22) Vjeruj i pouzdaj se u Mene, ja sam Bog! Vidjet ćeš uskoro sama: kad rodiš, klicat ćeš od radosti! Rađaš novi život i dobivaš novi život!

K:        Isuse, rodit ću ga! Sada znam da nisam više sama! Hvala Ti na ljubavi i sigurnosti, spoznaji da mene i moje dijete čeke uvijek Tvoja pomoć i zaštita! Moje dijete, njegov otac i ja smo Tvoji, a znam da se Ti za svoje brineš!

Odgovara: Udruga Betlehem, www.stopabortus.com; [email protected]m

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh