Duhovnost

DAVID WILKERSON

BOŽJA IMENA – ABBA Prestanimo se ponašati kao siročad pogođena siromaštvom – Otac nam je najbogatiji u cijelom svemiru!

Duh Sveti ima načina kako pojednostavniti naš odnos s Bogom Ocem i Isusom. On je taj koji nas uči reći: „Abba, Oče“.


Ovaj izraz govori o istočnjačkom običaju u biblijskim danima u vezi s usvajanjem djeteta.

Ovaj izraz govori o istočnjačkom običaju u biblijskim danima u vezi s usvajanjem djeteta. Dok otac usvojitelj nije potpisao i zapečatio dokumente usvajanja, dijete je tog čovjeka vidjelo jedino kao nekog oca. Ono nije imalo pravo nazvati ga Abba, što znači „moj otac“, „tata“.

Međutim, čim su papiri bili potpisani, registrirani i zapečaćeni, djetetov skrbnik predstavio ga je ocu usvojitelju i po prvi put dijete je moglo reći: „Abba, Oče!“ Kad ga je otac zagrlio, dijete je povikalo: „Moj otac! Sad više nije samo otac. Sad je moj.“

Duh Sveti ti govori: „Zapečatio sam papire. Više nisi siroče, sad si zakoniti sin Božji! Sad imaš jako dobroga, bogatog i moćnog Oca. Zagrli ga i zovi ga ‘moj Oče’“

To je djelo i služba Duha Svetoga. On te poučava o Kristu. On te predstavlja Ocu. I neprestano te podsjeća: „Zapečatio sam papire. Više nisi siroče, sad si zakoniti sin Božji! Sad imaš jako dobroga, bogatog i moćnog Oca. Zagrli ga i zovi ga ‘moj Oče’. Ja sam došao da ti pokažem koliko te on ljubi. On te ljubi i želi!“

Naš bi usklik trebao biti usklik izvanredne radosti i zahvalnosti. Duh u nama doslovce viče: „Ti si nasljednik, baštinik svega što je Isus zadobio“. A kakvo samo nasljedstvo imaš s obzirom da ti je Otac najbogatiji u čitavom svemiru! Ne prezaj pred njim, on se ne ljuti na tebe. Prestani se ponašati kao siroče pogođeno siromaštvom kojemu nedostaju radost i duhovna pobjeda. Nisi napušten, dakle, uživaj u njemu!

Ne da nismo ostavljeni, nego je ovdje s nama tijekom naših trenutaka zbunjenosti i patnji Duh Sveti.

Bog je poslao Duha da podigne naš duh, da otjera svu potištenost i preplavi našu dušu ljubavlju našega Gospodina

Poslanje Duha Svetoga je da tješi Kristovu zaručnicu u odsutnosti zaručnika. „Dat će vam drugog Utješitelja da ostane s vama dovijeka“ (Iv 14,16). „Utješitelj, Duh Sveti“ (Iv 14,26).

Utješitelj je „onaj tko ublažuje u vrijeme boli ili žalosti“ – onaj tko olakšava bol i žalost, donosi olakšanje, podupire i hrabri. Ali ja više volim ovu definiciju iz grčkog: „Onaj tko vas stavlja na topao krevet sigurnosti“. Tijekom hladne i mračne noći vaše duše, on vas stavlja na mekan krevet svoje utjehe umirujući vas svojom nježnom rukom.

Nazivajući Duha Svetog Utješiteljem, Isus je dao jedno nepogrešivo predskazanje. On je predskazao svome narodu da će podnositi tegobe – da će u posljednje dane biti mnogo boli i trpljenja – i da će biti u potrebi za utjehom.

Duh Sveti donosi utjehu podsjećajući da on živi u nama sa svom silom Božjom svojstvenom njegovu biću. Zbog toga možemo reći: „Veći je onaj koji je u meni od svih sila svijeta zajedno – veći od svih demonskih sila!“ Bog je poslao Duha da upotrijebi svu njegovu silu da nas skloni od zahvata Sotone, da podigne naš duh, da otjera svu potištenost i preplavi našu dušu ljubavlju našega Gospodina.

„Ponosimo se i nevoljama, svjesni da nevolja rađa strpljivost… A nada ne razočarava, jer je ljubav Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetomu koji nam je dan“ (Rim 5,3.5).

Autor: David Wilkerson (1931-2011); www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh