Duhovnost

P. STJEPAN IVAN HORVAT

BOŽIĆNI DANI Idealna prilika da se oslobodimo onoga što nam oduzima mir Možda postoji netko s kim nisi u dobrim odnosima, netko koga bi bilo dobro tražiti oproštenje ili netko kome trebaš oprostiti. Ovi dani su idealna prilika za to...

Foto: Shutterstock

 

Jedan Badnjak proveo sam u Poljskoj. Poljaci imaju mnoštvo bogatih običaja, a jedan koji mi se posebno svidio je svečana večera na Badnjak.

Na stol se donosi 12 različitih bezmesnih jela, no u središtu večere nije hrana, nego međusobno čestitanje. Prije nego se sjedne za stol, svaki član obitelji ili zajednice kratko porazgovara sa svakim, a razgovor oči u oči prilika je i za zahvaliti se ili ispričati za nešto što je možda ostalo neriješeno ili potisnuto.

Cilj ovoga je da se ljudi oslobode svega onoga što im možda oduzima mir, da odnosi među njima budu čisti i da u miru dočekaju Božić. No to je i dar Isusu za rođendan. Nakon večere odlazi se zajednički na polnoćku.

Možda postoji netko s kim nisi u dobrim odnosima, netko koga bi bilo dobro tražiti oproštenje ili netko kome trebaš oprostiti. Ovi dani su idealna prilika za to…

Izvor: Facebook (Stjepan Ivan Horvat); Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh