Aktualnosti

LIJEPE VIJESTI

Bolnice u ovoj zemlji ne mogu pronaći liječnike koji bi vršili pobačaj Provedena istraživanja pokazuju da se većina stanovnika protivi pobačaju. Od 8 000 bolnica u Južnoafričkoj Republici, samo njih sedam posto vrši abortuse

Bolnice u ovoj zemlji ne mogu pronaći liječnike koji bi vršili pobačaj

Foto: Shutterstock

 

Unatoč naporima zagovornika pobačaja da se poveća broj klinika u Južnoj Africi, liječnici uglavnom nisu voljni vršiti ga, javlja Catholic News Agency.

Prema Zakonu o prekidu trudnoće iz 1996. godine, pobačaji su u Južnoj Africi legalni do 12. tjedna trudnoće, a u slučajevima silovanja, incesta i financijskih teškoća i do 20. tjedna.

Direktor organizacije Liječnici bez granica za izbor prekida trudnoće u Rustenburgu, Kgaladi Mphahlele, rekao je da je teško pronaći klinike koje vrše abortus ili liječnike koji su voljni to učiniti.

Judiac Ranape, medicinska sestra koja obučava liječnike za vršenje pobačaja, izjavila je da velik problem predstavlja priziv savjesti: „Možete pronaći liječnike koji će reći: ‘Nećemo vršiti pobačaj jer se to protivi našim vjerskim uvjerenjima’.“ Ranape se zalaže za ograničavanje prava na priziv savjesti.

Provedena istraživanja pokazuju da se većina stanovnika ove zemlje protivi pobačaju. Od 8 000 bolnica u Južnoafričkoj Republici, samo njih sedam posto vrši abortuse.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh