Svetac dana

28. VELJAČE

Blaženi Daniel Brottier – apostol kršćanske ljubavi Već je u mladosti težio duhovnom pozivu, a naročitu pobožnost iskazivao je prema Blaženoj Djevici Mariji. Ušao je 1890. u sjemenište, a godina dana vojničke službe samo je ojačala njegovu namjeru da postane svećenik

Blaženi Daniel Brottier

Osnovni podaci

Rođen 1876. u La Ferté-Saint-Cyru (Francuska)
Preminuo 1936. u Parizu (Francuska)
Blaženim ga je 1984. proglasio papa Ivan Pavao II.

Blaženi Daniel Jules Alexis Brottier, francuski svećenik, redovnik misionarske kongregacije Svetog Duha (spiritanci), rodio se je 7. rujna 1876. u La Ferté-Saint-Cyru (središnja Francuska) u pobožnoj kršćanskoj obitelji, kao drugi sin kočijaša Jean-Baptistea Brottiera i njegove supruge Herminije Bouthe. Već je u mladosti težio duhovnom pozivu, a naročitu pobožnost iskazivao je prema Blaženoj Djevici Mariji. Ušao je 1890. u sjemenište, a godina dana vojničke službe samo je ojačala njegovu namjeru da postane svećenik. U obližnjem Bloisu 1898. je postao podđakon, 1899. đakon, a 22. listopada 1899. svećenik. Najprije je djelovao kao profesor u crkvenom učilištu u Pontlevoyu, a 24. rujna 1902. stupio je u novicijat družbe misionara Svetog Duha (spiritanci), u Orlyju, nedaleko od Pariza. Nakon polaganja redovničkih zavjeta uputio se 1903. kao misionar u Senegal (zapadna Afrika). Zbog zdravstvenih tegoba vratio se je 1906. u Francusku. Kad se oporavio, opet je djelovao u Senegalu, a naposljetku se 1911. vratio u Francusku. Osnovao je zakladu Souvenir Africaine, za podizanje katedrale u Dakaru, glavnom gradu Senegala, koja je posvećena 2. veljače 1936. godine, 26 dana prije njegove smrti.

Vojni kapelan u Prvom svjetskom ratu

U vrijeme Prvog svjetskog rata dragovoljno se je prijavio kao vojni kapelan 121. pješačke regimente i svesrdno pomagao mnoštvu ranjenih i umirućih na brojnim ratištima. Često je bio u životnoj opasnosti. Poslije je tvrdio da je preživio samo zahvaljujući zagovoru svete Terezije od Djeteta Isusa. Dobitnik brojnih ratnih odličja, nakon rata postao je upravitelj socijalne ustanove za pomoć siromašnim šegrtima i napuštenoj djeci u pariškom predgrađu Auteil. Revan, ponizan i neumoran svećenik, stekao je glas istinskog apostola kršćanske ljubavi. Preminuo je na današnji dan, 28. veljače 1936., u Parizu. Na njegovu je sprovodu bilo 15 tisuća Parižana, a pokopan je u kapeli svete Male Terezije u Auteilu. Blaženim ga je 25. studenog 1984. proglasio papa Ivan Pavao II. Pripisuju mu se mnoga čudesa.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh