Svetac dana

13. SVIBNJA

Majka Božja Fatimska Prije Marijinih ukazanja troje malih pastira doživjela su tri ukazanja Anđela Portugala ili Anđela Mira. Prvo Anđelovo ukazanje dogodilo se u proljeće ili ljeto 1916. godine…

Majka Božja Fatimska

Ukazanje Gospe u Fatimi ubrajamo u najvažnije Marijino ukazanje u 20. stoljeću. Djevica Marija se prema kazivanju ukazala šest puta između 13. svibnja i 13. listopada 1917. godine portugalskoj djeci Luciji Santos, tada staroj deset godina, i njezinim rođacima Jacinti i Franciscu Martu, starima devet, i sedam godina. Žena koju su vidjeli bila je prema Lucijinim riječima „sjajnija od sunca… probodena Sunčevim zrakama”.

Marijinim ukazanjima prethodila su ukazanja Anđela Mira

„…Tako molite! Srce Isusovo i Marijino pozorno slušaju vaše molitve.”

Prije Marijinih ukazanja troje malih pastira doživjela su tri ukazanja Anđela Portugala ili Anđela Mira. Prvo Anđelovo ukazanje dogodilo se u proljeće ili ljeto 1916. godine. Izgledao je kao lijep mladić između 14 i 15 godina, i rekao im je da mole ovako: „Moj Bože! Vjerujem u Te, klanjam Ti se, uzdam se u Te i ljubim Te. Molim Te da oprostiš onima koji ne vjeruju u Tebe, koji Ti se ne klanjaju, koji se ne uzdaju u Tebe i koji Te ne ljube. Tako molite! Srce Isusovo i Marijino pozorno slušaju vaše molitve.”

Drugo Anđelovo ukazanje dogodilo se u ljeto 1916., a treće krajem ljeta ili početkom jeseni.

Više o ukazanjima Anđela Mira pročitajte u tekstu pod naslovom „Što god možete prinesite Bogu kao žrtvu za naknadu grijeha i molite za obraćenje grešnika. Tako ćete izmoliti mir svojoj zemlji”.

Gospina ukazanja

„Molite; žrtvujte se za grešnike; posvetite se mom Bezgrešnom Srcu”

Lucija je prvo Gospino ukazanje, koje se dogodilo na današnji dan prije točno stotinu godina, dakle 13. svibnja 1917. opisala ovako: „Bila je to lijepa Gospođa, potpuno odjevena u bijelo, sjajnija od sunca, oko koje se širilo svjetlo sjajnije i blistavije od onog koje isijava kristalna posuda puna čiste vode obasjana zlatnim zrakama sunca. Njezino lice, neopisivo lijepo, nije bilo ni tužno ni veselo već ozbiljno. Ruke su joj bile skupljene kao na molitvu, bile su nagnute i okrenute prema gore. Na desnoj ruci visjela joj je krunica. Zamolila ih je da dolaze na isto mjesto svakog trinaestog u mjesecu, šest mjeseci zaredom.”

Zatim ih je upitala: „Hoćete li prikazati Bogu sva trpljenja koja vam želi poslati kao zadovoljštinu za grijehe kojima je uvrijeđen i kao molitvu za obraćenje grešnika?” a Lucija je odgovorila: „Da, hoćemo”.

Gospa je pomacima ruku rasula prema njima jako svjetlo, koje im je prodrlo do najskrovitijih dijelova duša, pa su vidjeli sebe u Bogu, jasnije nego da su se promatrali u najboljem ogledalu. Nakon nekoliko trenutaka Gospa im je još rekla:

„Molite krunicu svaki dan kako biste izmolili mir svijetu i svršetak rata”.

Kako je točno izgledalo prvo Gospino ukazanje pročitajte u tekstu: „Evo kako je točno izgledalo prvo Gospino ukazanje u Fátimi!

Prilikom drugog ukazanja (13. lipnja 1917.) Gospa je poručila da Isus želi da se ustanovi pobožnost Njezinu Prečistom Srcu. Onom tko to prihvati obećala je spasenje, te da će te duše Bog voljeti poput cvijeća kojim je Ona okitila Njegovo Prijestolje. Na desnom dlanu Gospine ruke nalazilo se Srce obavijeno trnjem, koje je u njega bilo zabodeno.

Treće Gospino ukazanje zbilo se 13. srpnja 1917. Gospa je preporučila svakodnevnu molitvu Krunice i rekla: „Žrtvujte se za grešnike i recite mnogo puta kad prinosite neku žrtvu: ‘O moj Isuse, to je za Tvoju ljubav, za obraćenje grešnika i za naknadu za grijehe počinjene protiv Prečistog Srca Marijina.’”

Fatimske ‘tajne’

Djeca su prilikom ukazanja primila tzv. tri fatimske tajne. Sadržaj, te pravo značenje fatimskih tajni možete pročitati u ovome tekstu: „Evo koje je značenje triju fatimskih tajni”.

Četvrto ukazanje

To se ukazanje zbilo 19. kolovoza 1917. Gospa je došla 13. kolovoza ali djeca su bila pritvorena, stoga se ponovno ukazala 19. kolovoza te ih pozvala na molitvu i žrtvu za grešnike.

Peto ukazanje

13. rujna 1917. Marija je rekla djeci da nastave moliti, te da će u listopadu s Njom doći i Gospodin i sv. Josip kako bi blagoslovili svijet.

Šesto ukazanje – „Čudo sunca”

13. listopada 1917. Gospa je zamolila da se na mjestu ukazanja podigne kapelica. Izjavila je da je ona Gospa od Svete Krunice. Dogodilo se i tzv. Čudo sunca, koje je vidjelo između 50 000 i 70 000 tisuća ljudi. Poput velike vatrene kugle Sunce se kretalo strelovitom brzinom i okretalo oko svoje osi. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja, te je to trajalo deset minuta. Više o „Čudu sunca“ možete pročitati ovdje.

Podroban opis toga čudesa pročitajte u tekstu pod naslovom „Fátima i Rusija”.

Ukazanja u Fatimi 1930. godine priznaje mjesni portugalski biskup a 1931. portugalski biskupi posvećuju Portugal Bezgrješnom Srcu Marijinu. Papa Pio XII. 1942. posvećuje Bezgrešnom Srcu Marijinu cijeli svijet. Papa Ivan Pavao II. je 1991. godine došao zahvaliti Gospi Fatimskoj za preživjeli atentat, koji je na njega bio izvršen 13. svibnja 1982. godine.

Iz Fatime je uputio ovu poruku: „Slušajmo Marijin glas, neka ga sluša cijela Crkva, neka ga sluša cijelo čovječanstvo jer Marija hoće samo vječni spas ljudi i naroda po naumu Providnosti Božje”.

Pastiri i anđeli iz Fátime; autor Marcello Stanzione; naklada Figulus

Ulomak iz knjige „Pastiri i anđeli iz Fátime” autora Marcella Stanzionea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh