Duhovnost

Blažena Djevica Marija, Kraljica Neba i Zemlje // Zašto Mariju zovemo kraljicom? Evo zašto Mariju oslovljavamo kao kraljica, a često i Kraljicom Neba i Zemlje! :)

Foto: Pixabay

 

Kraljica Neba i Zemlje

Blažena Djevica Marija u Katoličkoj crkvi tradicionalno se oslovljava kao kraljica, a često ju se naziva imenom Kraljica Neba i Zemlje. Što je tomu razlog?

Prije svega, Katekizam kaže da je „Bezgrešna Djevica, sačuvana čista od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek zemaljskog života, bila … s dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu, i od Gospodina uzvišena kao kraljica svemira, da bude što sličnija svojemu Sinu, gospodaru i pobjedniku nad grijehom i smrću” (KKC, 966)

Stoga se Mariju oslovljava kao kraljicu neba i zemlje, a spomendan 22. kolovoza časti Mariju kao kraljicu.

U Davidovu kraljevstvu kraljica majka primala bi podanike i prenosila njihove zahtjeve i molbe kralju. Ne čini li upravo to isto Blažena Djevica Marija, kao Kraljica Neba i Zemlje?

Kraljica Majka – prima podanike i prenosi njihove zahtjeve i molbe Kralju!

Mariju se kraljicom naziva i zbog drevne tradicije, koja vodi sve do kralja Davida. Prema teologu Colinu B. Donovanu, „u Starom zavjetu naslov kraljice Davidova kraljevstva pripadao je kraljici majki”. „Kraljevi su zbog svoje ljudske slabosti imali mnogo žena, ali nijedna od njih nije se nazivala kraljicom. Ta je čast bila pridržana samo za kraljevu majku, čiji je autoritet daleko nadmašivao sve ‘kraljice’ supruge. To vidimo iz poštovanja s kojim se je kralj Salomon odnosio prema Bat-Šebi, kao i iz toga što je kraljica majka očito bila regentica, koja je vladala uime svojega maloljetnog nasljednika prijestolja.”

U Starom zavjetu više se puta spominje kraljica majka. Naprimjer, u Drugoj knjizi o kraljevima: „Tada je judejski kralj Jojakin izišao pred babilonskoga kralja: on, njegova majka, njegove sluge, njegove vojskovođe i dvorani, a babilonski kralj zarobi ga – osme godine svoga kraljevanja.” (2 Kr 24, 12)

U Davidovu kraljevstvu kraljica majka primala bi podanike i prenosila njihove zahtjeve i molbe kralju.

Ne čini li upravo to isto Blažena Djevica Marija, kao Kraljica Neba i Zemlje?

Krunimo Marijin lik cvjetnim vjenčićima!

Zato je Crkva uvijek gledala na Mariju kao na kraljicu koja sjedi s desne svojemu Sinu. Stoljećima je kršćanska umjetnost isticala to vjerovanje stavljajući joj krunu na glavu, i u istočnoj ikonografiji, i u zapadnoj umjetničkoj tradiciji. Također je tijekom godina nastala tradicija da se u mjesecu svibnju Marijin lik kruni vjenčićem od cvijeća. To često rade prvopričesnici u mnogim župama i tako časte Mariju kao svoju voljenu Kraljicu i Majku.

Izvor: Aleteia.org (preneseno s dopuštenjem); Book.hr

Autor: Philip Kosloski

Preveo Josip Sinjeri

Najčitanije

Na vrh