Svjedočanstva

MADELEINE DELBREL

Obraćenje ateistkinje: Sve se promijenilo kada je moj zaručnik otišao u dominikanski red… Često je priređivala zabave i uživala u intelektualnim razgovorima s drugim filozofima. Bila je čak i zaručena za jednog ateističkog filozofa. Međutim, sve se promijenilo kad je njezin zaručnik raskinuo zaruke i otišao u dominikanski red. Tada se srušio njezin svijet. Ako je Bog postojao, trebala ga je u tom trenutku…

Bila je ateistkinja koja je napisala vlastiti ateistički manifest, a Boga je susrela kada je njezin zaručnik ušao u dominikanski red

Foto: Feinschwarz

 

Madeleine Delbrel rođena je u Mussidanu u Francuskoj 1904. godine, a odgojili su je roditelji koji nisu bili osobito religiozni. Kao rezultat toga, u dobi od 15 godina, proglasila se ateistkinjom. Dvije godine kasnije čak je napisala svoj ateistički manifest pod naslovom „Bog je mrtav… Živjela smrt!“

Njena se obitelj preselila u Pariz i željno je prihvatila pobunjenički duh dvadesetih godina 20. stoljeća. Odrezala je kosu, sama dizajnirala svoju odjeću i proučavala filozofiju na Sorbonni. Često je priređivala zabave i uživala u intelektualnim razgovorima s drugim filozofima. Bila je čak i zaručena za jednog ateističkog filozofa.

 „Čitajući i razmišljajući, našla sam Boga, ali preko molitve sam spoznala da je Bog našao mene i da je on stvaran, te da ga možemo voljeti na isti način na koji volimo neku osobu“, rekla je…

Međutim, sve se promijenilo kad je njezin zaručnik raskinuo zaruke i otišao u dominikanski red. Tada se srušio njezin svijet. Ako je Bog postojao, trebala ga je u tom trenutku.

U svom očaju počela se moliti Bogu, iako nije bila sigurna u njegovo postojanje. Iskustvo je vodilo do dubokog obraćenja. „Čitajući i razmišljajući, našla sam Boga, ali preko molitve sam spoznala da je Bog našao mene i da je on stvaran, te da ga možemo voljeti na isti način na koji volimo neku osobu“, rekla je.

Vidjela je sebe kao misionara bez broda, pomažući lokalnim biskupima ponovno evangelizirati Francusku. Blisko je surađivala s gradskom radničkom klasom i gorljivo radila za siromašne. Zbog toga je nazvana francuskom „Dorothy Day“. Usko je surađivala s komunistima i pokušavala razviti odnos s njima, voleći ih, ali odbacujući njihovu ideologiju. Delbrel je na mnoge načine bila pionir, osobito u snažnom uvjerenju u misionarsku ulogu laika u modernom svijetu.

Umrla je u dobi od 60 godina, a njezini su spisi i život inspiracija mnogima. Kardinal Roger Etchegaray spomenuo ju je u svom govoru francuskoj mladeži, kao važan „vodič“ za mlade ljude u „napornoj bitci za svetost“. Papa Franjo proglasio ju je „časnom“ 27. siječnja 2018. godine.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh