Duhovnost

DAVID WILKERSON

Ako se osjećate jadno i uznemireni ste, ovaj je psalam za vas Opisuje li Asafova priča vašu duhovnu bitku? Ovaj pobožan, čovjek molitve, vjeran suočio se s depresijom i izgledalo je kao da nema izlaza. Ali zaključio je: „Božji putovi su nepoznati. Ne znam zašto je dopustio da prolazim kroz takvo obeshrabrenje, ali mogu se jedino radovati što me je oslobodio.“

Ako se osjećate jadno i uznemireni ste, ovaj je psalam za vas

Foto: Pixabay

 

Ako ste se ikada nalazili u razdoblju kad ste se osjećali jadno i uznemireno, onda je Psalam 77 napisan za vas. Pisac ovoga psalma, čovjek imena Asaf, bio je levit iz svećeničke loze u Izraelu. Bio je i pjevač i služio je kao ravnatelj zbora, imenovan od Davida. Asaf je napisao ukupno 11 psalama i oni su ispunjeni pravednom uputom za narod Božji.

Psalam 77 je napisao nakon što je upao u strašnu jamu očaja i njegovo je stanje postalo tako loše da je bio neutješan: „Ne može se utješit duša moja“ (Ps 77,3). Ali Asaf je bio molitelj. Vidimo to u istom psalmu kad svjedoči: „Glasom svojim Bogu vapijem … i on me čuje“ (Ps 77,2). Siguran sam da je Asaf čuo Davidovo svjedočanstvo, vrlo slično, u Psalmu 34: „Oči Jahvine gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove“ (Ps 34,16).

Asaf je poznavao strašnu Davidovu priču, kako je morao pobjeći u Gat da bi izbjegao Šaulov gnjev. Osjećao se kao velik gubitnik te je u agoniji morao vapiti Bogu i bio je potpuno izbavljen. Zapravo, Bog je stavio pjesmu u njegovo srce. U Psalmu 40 zapisao je novu pjesmu vjere koja je sigurno pala u Asafove ruke kao svjedočanstvo: „(On) usliša vapaj moj. Izvuče me iz jame propasti … noge mi stavi na hridinu“ (Ps 40,2-3).

Opisuje li Asafova priča vašu duhovnu bitku? Ovaj pobožan, čovjek molitve, vjeran suočio se s depresijom i izgledalo je kao da nema izlaza. Ali zaključio je: „Božji putovi su nepoznati. Ne znam zašto je dopustio da prolazim kroz takvo obeshrabrenje, ali mogu se jedino radovati što me je oslobodio.“

David je rekao: „Tražio sam Jahvu, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga“ (Ps 34,5). Duh Sveti će vas doista utješiti u vašim mračnim vremenima i pomoći vam da obnovite svoju radost, mir, da se odmorite dok ga tražite.

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Za Book.hr priredili M. V; L. M.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh