Svetac dana

6. STUDENOG

Sveti Leonard ‒ zatvorenicima koji bi ga zazivali pucali su okovi i lanci Kralj je Leonardu ponudio časti, među njima i biskupsko dostojanstvo, no on nije želio slavu, moć i ugled. Zatražio je od kralja tek povlasticu oslobađanja zarobljenika...

Sveti Leonard - odrekao se slave, moći i ugleda a život je proveo u molitvi i pokori

Njegovi su roditelji bili prisni prijatelji franačkoga kralja Klodviga, koji je malom Leonardu bio krsni kum. I Klodviga i Leonarda na kršćanstvo je 496. obratio sveti Remigije, biskup Reimsa. Kralj je Leonardu ponudio časti, među njima i biskupsko dostojanstvo, no on nije želio slavu, moć i ugled. Zatražio je od kralja tek povlasticu oslobađanja zarobljenika i obilno ju koristio. Želio je živjeti prema Evanđelju i povukao se u samoću šume nedaleko Limogesa (pokrajina Limousin), gdje je okupio velik broj sljedbenika. Njegovi pustinjački dani bili su ispunjeni molitvom i pokorom. Živio je od šumskih trava, plodova i izvorske vode, a mnoge putnike namjernike obratio je na kršćanstvo.

Zatvorenicima koji bi ga zazivali pucali su okovi i lanci kojima su bili vezani

Jednog dana, Leonardovu samoću prekinuo je kralj Klodvig koji se s velikom pratnjom nalazio u lovu. S kraljem je bila i kraljica Klotilda koju su tada nenadano spopali porođajni bolovi. Leonardova molitva i briga osigurali su kraljici sretan porod. Kralj je kao zahvalu dao Leonardu zemljište kraj izvora i sredstva da tamo sagradi opatiju Noblac i crkvu u čast Majke Božje. Pokraj te opatije razvilo se kasnije i naselje Saint-Léonard-de-Noblat. Preminuo je oko 559. godine, a pripisuju mu se brojna čudesa, među njima i oslobođenje iz sužanjstva slavnog križara Boemunda od Antiohije (1103.).

Pripovijeda se da su zatvorenicima koji bi ga zazivali pucali okovi i lanci kojima su bili vezani. Zaštitnik je bačvara, kovača, zatvorenika, ratnih zarobljenika, rudara, kotlara, trudnica, rodilja, mnogih naselja, a posvećeno mu je više od 600 župa, crkava i kapela diljem Europe i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh