Svetac dana

5. TRAVNJA

Sveti Vinko Ferrer – tijekom njegovih propovijedi mnogi se obratili Spavao je na ležaju od slame i loze. Iako je govorio samo katalonski (valencijski) jezik, razumjeli su ga svi koji su ga slušali...

Sveti Vinko Ferrer – dominikanski misionar koji je svojim propovijedima obratio mnoge

Današnji je sveti zaštitnik Vinko Ferrer, dominikanski misionar. Rođen je u Valenciji, 23. siječnja 1350., kao drugi sin gradskog bilježnika, engleskog useljenika. Godine 1367. stupio je u rodnom gradu u dominikanski red. U Valenciji je započeo školovanje, a potom je studirao filozofiju i teologiju u Barceloni, Toulouseu i Lleidi, gdje je doktorirao. Svestran intelektualac, glasovit propovjednik (jedan od najvećih svoga vremena), obišao je kao misionar Španjolsku, Italiju, Savoju, Švicarsku, Francusku, Nizozemsku, Englesku, Irsku i Škotsku. Djelovao je u vrijeme velikoga crkvenog raskola, kad je zapadna Crkva uz legalnog papu povremeno imala čak i dvojicu protupapa. Strogi pokornik i isposnik, primjerom je svjedočio sadržaj svojih propovijedi.

Nikada nije jeo meso

Nikada nije jeo meso, a 40 godina hranio se je, osim nedjeljom, samo jednom na dan. Spavao je na ležaju od slame i loze. Prema predaji, govorio je samo katalonski (valencijski) jezik, a razumjeli su ga svi slušatelji.

Pokornički život davao mu je izvanrednu moralnu snagu kojom je djelovao na vjernike a obratio je i brojne nevjernike. Kad bi dolazio u neki grad, ususret mu je uz pjesmu hrlio narod, magistrat i svećenstvo. Njegovi sljedbenici obilazili su svake večeri gradove u procesijama, pjevajući i trapeći se. S njim je putovalo mnogo svećenika iz raznih redova, koji su mu pomagali pri ispovijedanju i služenju mise.

Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja

U svakom gradu održavao je mirovne sudove i provodio brojne pomirbe. Dok je propovijedao, život se je u gradovima i selima zaustavljao. Često je svoje slušatelje, govoreći o Isusovim mukama, nagnao u plač, a i sam bi se tada gorko rasplakao. Pokajnici su pred svima padali ničice i u suzama priznavali svoje teške grijehe. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Svoj dugogodišnji misionarski rad dovršio je u Bretanji. Umro je na današnji dan, 5. travnja 1419., u bretonskom gradu Vannesu. Svetim ga je 1455. proglasio papa Kalist III. Zaštitnik je graditelja, ciglara, vodoinstalatera, krovopokrivača, Valencije te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh