Svetac dana

4. STUDENOG

Sveti Malahija iz Armagha ‒ po njegovu zagovoru događala su se brojna čudesa, bolesnike je ozdravljao polaganjem ruku Malahija je bio mudar i razborit biskup, sjajan propovjednik i crkveni obnovitelj. Poznat je po čudesnim ozdravljanjima i proroštvima. Pripisali su mu lažna proroštva o papama...

Sveti Malahija iz Armagha - veliki propovjednik i crkveni obnovitelj

Postao je redovnik, živio po strogim pravilima, a za svećenika ga je 1119. godine zaredio sveti Celsus.

Po njegovu zagovoru događala su se brojna čudesa, izrekao je brojna proroštva, a bolesnike je ozdravljao polaganjem ruku

Svoje znanje o teologiji i liturgiji usavršavao je u Lismoreu, kod tamošnjeg biskupa, svetog Malchusa, benediktinca. Opat u Bangoreu postao je 1123. godine, biskup Connorea 1124., a nadbiskup Armagha 1132. Malahija je bio mudar i razborit biskup, sjajan propovjednik i crkveni obnovitelj. Umjesto keltske liturgije uveo je rimsku, a u svećeničke redove uveo red i disciplinu.Po njegovu zagovoru događala su se brojna čudesa, izrekao je brojna proroštva, a bolesnike je ozdravljao polaganjem ruku iznad njihovih glava. U vrijeme gladi sadio je po Irskoj jabuke. Odlikovao se velikom privrženošću Katoličkoj Crkvi i Svetom Ocu. Krenuo je 1139. na put u Rim, preko Škotske, Engleske i Francuske, a zaustavio se u opatiji Clairvaux, gdje je tada živio i djelovao velikan kršćanske Europe, sveti Bernard, utemeljitelj cistercita.

Sveti Malahija vjerojatno ne bi bio tako poznat izvan granica svojeg prekrasnog Zelenog otoka da mu nisu pripisali tobožnja proroštva o papama, sve do konca svijeta. Ta su proroštva krivotvorina iz XVI. stoljeća…

Malahija je na svetog Bernarda ostavio snažan dojam i on je na račun irskog biskupa izrekao niz pohvala. Postali su veliki prijatelji. Bernard je Malahiji pomogao kod uspostavljanja cistercitskog reda u Irskoj, a nakon njegove smrti napisao je Malahijin životopis.
U Rimu je papa Inocent II. Malahiju imenovao svojim legatom u Irskoj. I na svojem drugom putu u Rim, Malahija se je zaustavio u Clairvauxu i tamo se razbolio. Slutio je da mu se bliži kraj, a sveti Bernard i njegovi redovnici okružili su ga brižnom pažnjom. On je samo odmahivao glavom i govorio: „Sve je to uzalud. No, iz ljubavi se pokoravam vašoj njezi.”
Sveti Malahija vjerojatno ne bi bio tako poznat izvan granica svojeg prekrasnog Zelenog otoka da mu nisu pripisali tobožnja proroštva o papama, sve do konca svijeta. Ta su proroštva krivotvorina iz XVI. stoljeća, ispunjena mutnim, neodređenim i višeznačnim tvrdnjama, a da bi bila vjerodostojnija, iskorišteno je ime i slava svetog Malahije. Konstruirana su na navodnim Malahijinim vizijama u vrijeme njegova boravka u Rimu, 1139.

Izvor: Župa Jastrebarsko; Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh