Svetac dana

TIJELOVO

Fra Zvjezdan Linić o poruci Tijelova: I danas živimo od onoga što se dogodilo na Posljednjoj večeri Danas slavimo svetkovinu Tijelova, tj. Presvetog Tijela i Krvi Kristove. U tekstu fra Zvjezdana otkivamo što znači, i koja je poruka ovog velikog blagdana!

Foto: Shutterstock

 

Tijelovo (Mk 14,12-16,22-26)

 

Nekih se osoba posebno sjećamo

Čovjek često živi od uspomena. One su duboko upisane u njegovu dušu i srce. Znaju odatle izroniti i biti izvor radosti ili žalosti, vedrih ili turobnih raspoloženja. Postoje snažne uspomene koje čine okosnicu života. Neke datume čovjek nikada ne zaboravlja jer su važni za njega kao pojedinca, za one koji su njemu dragi ili za čitav njegov narod, odnosno cijelo čovječanstvo. Oni su vezani uz posebne događaje u ljudskom životu: uz rođenje, vjenčanje, obljetnice i slično. Takve uspomene hrane sadašnji trenutak i daju čovjeku snagu da ide naprijed.

Nekih se osoba posebno sjećamo. Nosimo u novčaniku njihovu fotografiju ili neki osobni znak. Pohranjujemo njihova pisma ili su nam drage uspomene na njih. Sve nas upozorava na osobu koja nam puno znači. Spomen na nju ispunja nas radošću i mirom. Znamo da je ne možemo tjelesno dozvati u svoju blizinu, pogotovo ako je daleko ili ako je već preminula, ali nam sjećanje na nju ispunja stanovitu prazninu u duši.

Poruka Tijelova

Isus je apostolima bio drag. Pratili su njegove geste, pamtili njegove riječi. Sve im je bilo važno. On im je ispunjao srce. Na osobit su način zapamtili riječi i geste koje je on učinio na posljednjoj oproštajnoj večeri s njima. Osjetili su da se u tom času događalo nešto neobično i izuzetno. Doduše, ništa nisu razumjeli, ali ništa nisu željeli propustiti. Pogotovo zato što ih je Isus zamolio da ovo što sada čini i oni nastave činiti njemu na spomen (usp. 1 Kor 11,25).

Kruh i vino, što ih je Isus uzeo u svoje ruke, blagoslovio i pružio učenicima kao svoje tijelo i krv, spomen je njegove ljubavi, njegova darovanog života za svoje, i njegove prolivene krvi. To je spomen prijateljstva i blizine. Po Isusovoj nakani on je i više nego samo uspomena na prošlost, jer po sakramentu svete mise postaje činom, događanjem. Ono što je Isus povijesno jednom učinio postat će zauvijek trajnim darom njegove ljubavi. U svakoj misi Bog govori da nikada više neće prestati ljubiti ovu zemlju, ljubiti čovjeka, biti za njega, željeti ga spasiti. Misa se ne služi u crkvama zbog ljepote obreda, nego zato da ne zaboravimo da i danas živimo od onoga što se dogodilo na Posljednjoj večeri, zato jer je netko za nas prvi darovao svoj život! Vrijedni smo ljubavi i života darovanog na križu. To je poruka mise, poruka Tijelova.

Molimo te da, po Duhu Svetom, i mi budemo tvoje tijelo i krv za život svijeta

Isuse, ti si nam darovao svoju smrt da bismo mogli živjeti punim životom.

Ti si ustao od mrtvih da bi zauvijek ispraznio grobove naših srdaca i uveo nas u svoje svjetlo.

Blaženog li časa kad si posljednji put izdahnuo, jer je to postao udisaj našega bića u život milosti! Milosti u kojoj prepoznajemo tvoj dar, klanjamo mu se i zahvaljujemo ti na njemu.

Isuse, ti si predoznačio svoj dar života u znaku kruha i vina kako bi nas oni uvijek podsjećali na tvoju ljubav koja je u žrtvi išla dokraja. I više od toga! Ti si učinio da se u tim znakovima uvijek iznova događa tvoj dar za nas i po nama!

Isuse, ti više nemaš drugih očiju do naših, drugih ruku do naših, drugog tijela do naših tijela da u nama i po nama hodaš ovom zemljom i činiš ono što si činio za svoga zemaljskog života. Obdareni, nadahnuti i ohrabreni tvojom tajnom otajstvenom nazočnošću mi smo pozvani da idemo putem kojim si ti pošao.

Isuse, ti si nama na spomen ostavio sebe u znaku kruha i vina, u znaku ljudskog truda i hrane, koji po tvome blagoslovu postaju hranom i pićem duhovnoga života. I ti hoćeš da nahranjeni i napojeni tobom, sami činimo ono što si ti činio, tebi na spomen.

Molimo te danas, Isuse, da nam dadeš snage i jakosti da budemo tvoji svjedoci sve do potpunog sebedarja, sve do žrtve.

Molimo te da, po Duhu Svetom, koga si nam darovao, i mi budemo tvoj živi spomen, tvoje tijelo i krv za život svijeta!

Iz knjige Neka mi bude po Riječi Tvojoj autora fra Zvjezdana Linića.

Izdavač: Teovizija

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh