Svetac dana

30. STUDENOGA

Sveti Andrija – ribar iz Betsaide i jedan od prvih Kristovih apostola Isus je njega i brata Petra prve prozvao apostolima...

Sveti Andrija – ribar iz Betsaide i jedan od prvih Kristovih apostola

Danas slavimo velikog sveca, svetog Andriju – Isusova apostola, i mučenika. Prema Evanđeljima bio je ribar iz Betsaide u Galileji, a Isus je njega i brata Petra prve prozvao apostolima. Stoga ga i nazivaju „Andrija Prvopozvani“. Evanđelisti Matej i Luka smještaju ga u apostolskom zboru odmah iza Šimuna Petra, a prema evanđelistu Ivanu bio je učenik Ivana Krstitelja i Petru priopćio da su pronašli Mesiju. Sveti se Andrija posebno spominje još u nekoliko zgoda, kao što je bilo umnažanje kruha.

Raspet je u Patrasu 60. godine, na križu u obliku slova „X“

Prema kršćanskoj tradiciji vjeruje se da je propovijedao oko Crnoga mora, u Maloj Aziji, Traciji i Egiptu, a sveti Euzebije govori da je propovijedao među Skitima, u današnjoj južnoj Rusiji. Osnovao je godine 38. crkvu u Bizantu, a raspet je u Patrasu 60. godine, na križu u obliku slova „X“. Takav križ po njemu je nazvan Andrijinim križem. Po njegovoj želji razapeli su ga naglavačke, jer se smatrao nevrijednim da umre poput Isusa.

Zazivaju ga kod kostobolje i grlobolje

U srednjem vijeku osobito je štovan u Bizantu, Rusiji i Škotskoj. Zazivaju ga kod kostobolje i grlobolje, a zaštitnik je Škotske (njegov križ nalazi se od 1385. na škotskoj nacionalnoj zastavi), Grčke, Rusije, Ukrajine, Rumunjske, Sicilije, Prusije, ribara, trgovaca ribom, djevojaka, neudanih žena, žena koje žele postati majke, pjevača, golfera, umjetnika, te mnogih biskupija, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh