Svetac dana

23. LIPNJA

Sveti Josip Cafasso – „biser talijanskoga klera“ Glasoviti ispovjednik i promicatelj pobožnosti prema Presvetom sakramentu, sljedbenik svetih Franje Saleškog i Alfonsa Liguorija, svoje studente nastojao je, osim znanjem, ispuniti i ljubavlju prema ljudskim dušama. Među mnogima, odgajao je i svetog Ivana don Bosca, koji je napisao Cafassov životopis…

Sveti Josip Cafasso – „biser talijanskoga klera“

Današnji je sveti zaštitnik Josip Cafasso, talijanski svećenik i socijalni reformator. Rođen je 15. siječnja 1811. u Castelnuovu (provincija Asti, Pijemont), u vrijednoj i pobožnoj seljačkoj obitelji. Rođen je s deformiranom kralježnicom i ostao je bogaljem cijelog života. Osnovnu školu završio je u Chieriju, a u istom gradu stupio je i u sjemenište. Zaređen je za svećenika u Torinu, 1833. godine. Kao rektor i profesor moralne teologije u Svećeničkom zavodu u Torinu, znatno je pridonosio ćudorednoj obnovi svećenika. Bio je poglavar toga Zavoda od 1846. do 1860. godine. Glasoviti ispovjednik i promicatelj pobožnosti prema Presvetom sakramentu, sljedbenik svetih Franje Saleškog i Alfonsa Liguorija, svoje studente nastojao je, osim znanjem, ispuniti i ljubavlju prema ljudskim dušama. Među mnogima, odgajao je i svetog Ivana don Bosca, koji je napisao Cafassov životopis. Zbog toga je Giuseppe Cafasso, kao Boscov duhovni vođa, prijatelj i savjetnik, itekako zaslužan za nastanak salezijanske družbe, a papa Pio XI. nazvao ga je „biserom talijanskoga klera“.

Brinuo se za zatvorenike i osuđenike na smrtnu kaznu

Posebnu je ljubav i skrb posvetio zatvorenicima i osuđenicima (od kojih su mnogi osuđeni na smrtnu kaznu), zbog čega je prozvan „svećenikom obješenih“. Za njih je posebno molio zaštitu Majke Božje. Godine 1848. postao je upraviteljem glasovitog svećničkog konvikta don Luigija Guale, a imovinu koju je naslijedio, koristio je za pomoć siromasima, zatvorenicima, svećeničkim kandidatima, dobrotvornim i socijalnim ustanovama. Njegov je nećak blaženi Giuseppe Allamano, osnivač Družbi misionara i misionarki Marije Tješiteljice. Preminuo je u Torinu na današnji dan, 23. lipnja 1860. Blaženim ga je proglasio papa Pio XI. – 1925. godine, a svetim papa Pio XII. – 1947. godine. Zaštitnik je zatvorskih dušobrižnika i zatvorenika. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh