Duhovnost

OBNOVA UMA

Molitva koja oslobađa od rastresenosti, umiruje um, olakšava slušanje Duha Svetog… Naši su umovi bojno polje. Većina problema u kojima se nalazimo postoji upravo zbog sposobnosti našeg uma da nas zavede. Ova molitva pomaže da obnovimo svoj um i počnemo živjeti život koji nam je Bog namijenio

Molitva za obnovu uma

Foto: Shutterstock

 

Ništa nas toliko ne vraća u krivo postavljanje stvari u našemu životu od našeg vlastitog tjelesnog uma!

Budući da smo toliko navezani na razmišljanje, nije mi poznato ništa drugo što bi nas upornije pokušavalo vraćati u krivo postavljanje stvari u našemu životu negoli što je to naš vlastiti tjelesni um! Gospodnji strah početak je mudrosti a razboritost je spoznaja Presvetog (Izr 9,10). Malo svetoga straha od sposobnosti našega vlastitoga uma da nas zavede, može se pokazati upravo suštinskim sastojkom spomenutoga početka mudrosti.

Kada sam prihvatio Gospodina Isusa Krista za svoga osobnoga Gospodina i Spasitelja, objavljena mi je zavodljivost ovozemaljskoga znanja koje sam bio primio

Pohađao sam Drury College u Springfieldu, država Missouri – jedan od najkvalitetnijih fakulteta humanističkih znanosti u svoje vrijeme. Potom sam krenuo na bogosloviju u Chicago, u to vrijeme poznatu kao pravu méku liberalizma, modernizma i intelektualizma. Poput Daniela i njegove trojice sudrugova, koji bijahu poučavani u pismu i jeziku Kaldejaca (…) Neka se odgajaju tri godine (…) (Dn 1,3-6) te, poput svetoga Pavla, odgajan do nogu Gamalielovih (Dj 22,3) – sasvim sam sigurno primio ono najbolje što je svijet imao za ponuditi.

Ali, kada sam prihvatio Gospodina Isusa Krista za svoga osobnoga Gospodina i Spasitelja, objavljena mi je zavodljivost ovozemaljskoga znanja koje sam bio primio (Kol 2,8), te sam rekao…

„Gospodine, ne želim svoj um, već Tvoj.
Vjerujem da posjedujem Tvoju misao.
Neka Tvoja misao živi i upravlja mojim razmišljanjima i osjećajima.
Ne želim svoje znanje. Želim Tvoju istinu.
Pročisti moj um po svojoj Riječi.
Povedi me na beskonačan put u Emaus i svakoga mi dana otvaraj Pisma,
uzimajući i zamjenjujući sve što sam naučio u svijetu.
Neka moj um umre za sva vlastita znanja, načine razmišljanja, kao i načine nadziranja mojih osjećaja,
u svemu što sam naučio misliti i osjećati u svijetu.”

Moram uvijek iznova ponavljati ovu molitvu kako bi je sve u meni uvijek iznova čulo

 Osjećao sam potrebu mnogo puta izgovoriti ovu molitvu te je i dalje svako toliko znam ponoviti. Gospodin ju je i prvi put čuo, ali je ja moram uvijek iznova ponavljati kako bi je sve u meni uvijek iznova čulo.

Snažno vas potičem da si ovoga trenutka uzmete vremena i izgovorite ovu molitvu. Slobodno se možete izraziti svojim riječima

Ustanovili smo kako mnogi kršćani smatraju da im se um automatski obnavlja kada se nanovo rode. To, međutim, ni izbliza nije tako! Mnogi stoga nisu nikada izrekli misaonu „molitvu grešnika“, poput one što sam je netom naveo. Snažno vas potičem da si ovoga trenutka uzmete vremena i izgovorite je. Slobodno se možete izraziti svojim riječima, ali svakako to učinite! Morat ćete joj se još mnogo puta vratiti, ali ćete se osvjedočiti kako vam, upravo zahvaljujući njoj, bivaju objavljene stvari kao nikada prije!

Naš ljubezni Gospodin gorljivo čeka priliku da svakoga od nas povede na osobni put u Emaus, kako bi nam mogao otvoriti srca za stvari iz Svetoga Pisma što se odnose na Njega (Lk 24,27). Naše predaje lišavaju Riječ Božju njena istinskoga sadržaja (Mt 15,2-6; Mk 7,5-13). Svi mi posjedujemo nebrojene tradicionalne načine razmišljanja („predaje“) što ih smatramo kršćanskima, ali to uopće ne mora odgovarati istini.

Ta mi je molitva donijela veliko olakšanje. Rastresenost uma bila je manje…

Ta mi je molitva donijela veliko olakšanje. Moja su pitanja i dvojbe jenjali. Rastresenost uma bila je manje kadra prekidati mi molitvu i pripravu za propovijedi. Postalo mi je lakše prepoznati pomazanje Duha Svetoga i ostati unutar njegovih okvira. Razabiranje više nije bilo ometano nebitnim preispitivanjima. Objave su dolazile daleko češće i lakše. Sposobnost raskrinkavanja obmana i zamki mojega tjelesnoga uma toliko se povećala te je postala zabavna – sve dok se on jednostavno nije umorio neprestano upućivati kritike!

Svesrdno potičem čitatelja na tu vrstu molitve, kojom se neobnovljeni um šalje k učinkovitoj smrti na Križu. I to će možda biti potrebno ponoviti mnogo puta. Naši se nametljivi umovi moraju uvjeriti da stvarno mislimo ozbiljno! (…)

Iz knjige Preobraženi život autorâ Johna Lorena i R. Lorena Sandforda. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje

Najčitanije

Na vrh