Svetac dana

18. LISTOPADA

Sveti Luka Evanđelist ‒ ‘novinar’ Isusova doba Crkva ga u bogoslužju slavi kao mučenika i upotrebljava za njegov blagdan liturgijsko ruho crvene boje

Sveti Luka

Pavlove poslanice te Djela apostolska pokazuju da je Luka bio pratilac i učenik svetoga Pavla. Uz Pavla ga nalazimo prvi put na apostolovu drugom misijskom putovanju od Troade do Filipa. Sveti Luka je pratio sv. Pavla na njegovu putovanju u Rim, te nam je o tome u Djelima apostolskim ostavio dragocjen dnevnik puta. S apostolom je naroda bio i za vrijeme njegova prvog rimskog tamnovanja, a jednako tako i za drugoga, kad su ga svi ostavili. Apostol sa žalošću piše Timoteju: „Jedini je Luka sa mnom” (2 Tim 4,11). Luka se u Rimu vjerojatno susreo i s Petrom i s Markom, no na njega je ipak najveći utjecaj imao Pavao.

„S Pavlom kao zločinac biva zatočen, te sve do kraja svijeta širi zrake božanske spoznaje”

Crkva ga u bogoslužju slavi kao mučenika i upotrebljava za njegov blagdan liturgijsko ruho crvene boje. Jedan anoniman bizantski pisac iz XI. stoljeća ovako je opisao svetoga Luku, evanđelista i pratioca sv. Pavla: „Nakon što se Pavao, ostavivši tmine zablude da bi prionuo uz Božju ljubav, pridružio broju učenika, Luka ga prati posvuda i postaje mu putni sudrug. Željan boriti se za Božju ljubav, pridružuje se njegovoj vojsci. S Pavlom kao zločinac biva zatočen, te sve do kraja svijeta širi zrake božanske spoznaje.”

On tako čvrsto pristaje uz njega, tako mu je blizak i dijeli u tolikoj mjeri sve njegove milosti da ga Pavao, pišući vjernicima, naziva svojim najmilijim. Nakon Jeruzalema i njegovih predjela, sve do Ilirika s njim propovijeda Evanđelje. Nakon Judeje sve do Rima dijeli s njim iste okove, iste napore, iste muke, iste brodolome. S njime je želio primiti istu krunu, kao što je dijelio iste napore. Nakon što je s Pavlom primio talent propovijedanja te pridobio i priveo Božjoj ljubavi tolike narode, Luka se pokazuje kao ljubljeni Spasiteljev učenik i kao evanđelist koji je opisao njegovu svetu povijest; budući da je nekoć slijedio Učitelja, sakupio je svjedočanstva njegovih prvih sluga i zadobio nadahnuće odozgor. On je kao evanđelist ispripovjedio tajnu glasnika Gabrijela, poslana Djevici da navijesti radost cijelom svijetu.

Slobodno bi ga se moglo nazvati ‘novinarom’ Isusova doba. On je učinio da upoznamo čudesa koja nadilaze sve ono što se može zamisliti i to s takvom ljubavlju prema istini

Luka je marijanski evanđelist. Naime, on je tako jasno opisao Kristovo rođenje: on nam pokazuje novorođenče kako spava u jaslama te opisuje pastire i anđele koji naviještaju radost. Slobodno bi ga se moglo nazvati ‘novinarom’ Isusova doba. On je učinio da upoznamo čudesa koja nadilaze sve ono što se može zamisliti i to s takvom ljubavlju prema istini i s takvom ljepotom da je kod njega istina stvari izražena ljepotom riječi; i tako se pokazuje bogat jezikom koji je dostojan bogatstva njegove misli. On nam pruža pouku, danu u prispodobama, iznoseći ih u većem broju nego što to čine drugi evanđelisti. I kao što nam opisuje silazak Riječi na zemlju, jednako nam tako opisuje i njezino uzašašće na nebo, njezin povratak Očevu prijestolju… No kod Luke milost se ne ograničava samo na to. Njegov se jezik ne ograničava samo na službu Evanđelja. Nakon svršetka Kristovih čudesa on opisuje i Djela apostolska: ponajprije božansko Spasiteljevo uzašašće na nebo; zatim silazak Duha nad apostole u obliku ognjenih jezika; pa onda kamenovanje Stjepana; obraćenje Pavla, njegov poziv i njegov prijelaz od slova k duhu, njegove tamnice, udarce, bičeve, razne zamke što mu ih postaviše pogani, njegovo putovanje iz Jeruzalema u Rim, njegove napore na moru, njegove patnje, pogibelji, stradanje, brodolome. Luka nije samo očevidac svega toga već i istinski sudionik. Sveti Luka se časti kao zaštitnik i duhovni vođa liječnika i slikara.

Molitva svetom Luki

Ljubljeni i sveti liječniče,
bio si oživljen ljubavlju Duha Svetoga.
U vjernom opisu Isusove osobe kao čovjeka,
opisao si i Njegovo božansko suosjećanje za sva ljudska stvorenja.
Učini da naši liječnici budu profesionalni kao što si ti bio
i izmoli da budu bogati božanskim milosrđem prema svojim pacijentima.
Osposobi ih da liječe bolesna tijela i bolesne duše, kojih je danas toliko mnogo. Amen.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh