Intervju

RAZGOVOR POVODOM ODRŽANOG ‘MARIJANSKOG ZAVJETA ZA DOMOVINU’: Iznimno sam zahvalna što se ‘Srce Isusovo’ moglo predstaviti u Europskom parlamentu S Klaudijom Mioč, predstavnicom zajednice „Srce Isusovo”, razgovarali smo o tome kako je protekla Konferencija te koji su dojmovi nakon što su se vratili u Hrvatsku.

Foto: Pixabay

 

Udruge iz Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj 31 sudjelovale su na konferenciji „Marijanski zavjet za Domovinu”, gdje su predstavile svoj rad. Konferencija se održala 2. svibnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu na inicijativu potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Dubravke Šuice. Ovom se konferencijom željelo europskoj javnosti i medijima predstaviti kako Hrvatska kršćanski živi te kako počiva na kršćanskim korijenima. Hrvatska ima velik broj marijanskih svetišta, te se htjelo objasniti da je i kod nas zaživjelo nešto poput poznatoga Puta sv. Jakova.

Book.hr: Možeš li nam reći kakvi su tvoji dojmovi nakon Konferencije?

Klaudija: Evo prvi su se dojmovi slegli… Mogu reći da sam iznimno zahvalna što se molitvena zajednica „Srce Isusovo”, iza koje stoji velik broj ljudi koji se daju nesebičnim djelima i molitvom, mogla predstaviti u Europskom parlamentu. Naš Gospodin nas uvijek iznova iznenadi te nas odvede na mjesta o kojima nismo ni razmišljali, i omogući nam da posvjedočimo Njega i Njegova djela. Kakva milost.

Putovanje je bilo veoma zanimljivo i ugodno, a ono što je još više uljepšalo ovo predivno iskustvo jest činjenica da sve ove udruge međusobno surađuju. Velikim se dijelom svi poznajemo jer se svakodnevno susrećemo u dvorištu Palmotićeve i viđamo se na dnevnim misama.

 

Book.hr: Koji je bio cilj posjeta Europskom parlamentu i koje su sve udruge gostovale?

Klaudija: Udruge iz Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu su na Konferenciji predstavile svoj rad. Sudionicima Konferencije se obratio i duhovnik zajednice „Srce Isusovo” pater Ike Mandurić. Marija Selak predstavila je udrugu „SKAC – studentski katolički centar, Terezija Klaić udrugu „Magis” a ja molitvenu zajednicu „Srce Isusovo”. Vedran Pražen predstavljao je bratovštinu „Marijanski zavjet za domovinu”…

 

Book.hr: Tko je vodio Konferenciju, i jesu li sudjelovali i neki drugi zastupnici Parlamenta?

Klaudija: Konferenciju je vodila potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, gospođa Dubravka Šuica, sudjelovao je i španjolski zastupnik Francisco Millán Mon te hrvatska zastupnica Marijana Petir, koja je svojim dolaskom podržala Konferenciju.

 

Book.hr: Uz vas, predstavnike udruga, jesu li prisustvovali i neki članovi udruga iz Palme?

Klaudija: Na konferenciji je pored govornika prisustvovalo još nekoliko suradnika volontera, koji su ujedno i članovi udruga. Također, kao što sam već napomenula, prisustvovao je i pater Ike.

 

Book.hr: Otkrij nam koja je posebnost zajednice „Srce Isusovo”…

Klaudija: Molitvena zajednica „Srce Isusovo”, sa svojim duhovnikom paterom Ikeom, te voditeljem glazbenikom Alanom Hržicom, svakog se utorka u 20 sati okuplja na Kamenitim vratima, moli Krunicu, pjesmom slavi Gospodina i bavi se tzv. ‘uličnom evangelizacijom’. U Zagrebu okuplja od 700 do 1000 mladih, a u drugim je hrvatskim gradovima osnovano još 16 zajednica „Srce Isusovo”. Osim toga Zajednica se bavi raznim projektima kao što su: hodočašća, duhovna glazba, potrebitima se pruža materijalna pomoć, najranjivijim skupinama psihosocijalna pomoć, volontira se gdje je potrebno itd.

Evo što ostale udruge u Palmi mogu ponuditi mladima

Nakon što nam je Klaudija otkrila posebnosti zajednice „Srce Isusovo” u nastavku slijedi kratak pregled o ostalim udrugama koje djeluju u Palmotićevoj bazilici, te o tome što one danas mogu mladima ponuditi za njihov duhovni rast.

Udruga Magis

„Magis” predstavlja jedno od temeljnih načela ignacijanske duhovnosti: Teži za najboljim kako bi postigao bolje i više te zato i nosi ime po latinskoj riječi, koja znači ‘više’. Udruga tijekom ljeta organizira brojne kampove diljem Hrvatske na: Mljetu, Papuku, Golom otoku, u Lici, Maloj Gorici…

Udruga SKAC

Studentski katolički centar svojim je radom započeo 2001. godine. Već 2003. pokreće snažan projekt pod nazivom „Modrave”, koji i danas okuplja brojne studente kako iz Hrvatske, tako i iz drugih zemalja. Uz Modrave SKAC nudi i mnoge druge aktivnosti poput: 3D formacije, Mise mladih, ignacijanskih vježbi, Volonterskog centra… Za detaljnije informacije i prijave posjetite njihovu službenu stranicu: http://skac.hr/.

Bratovština „Marijin zavjet za Domovinu”

Osnovali su je mladi i branitelji, koji su 2015. godine pokrenuli zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu”. Tijekom hodočašća od istoka do juga prolazi se svim većim marijanskim svetištima u Hrvatskoj. Projekt je inspiriran Putem sv. Jakova (Camino de Santinago) tradicionalnim hodočašćem Sv. Jakovu u svetište Santiago de Compostella, na sjeverozapadu Španjolske. Više o njima te o njihovim aktivnostima saznajte na njihovoj stranici: marijanskizavjet.hr.

Bratovština je istoimenog naziva kao i održana Konferencija jer se želi naglasiti kako su mladi ti koji povezuju prošlost i izgrađuju budućnost. Želi se izgraditi bolje i organiziranije civilno društvo.

Takve hvalevrijedne inicijative uvijek mogu pronaći potporu u Europskom parlamentu – rekla je Šuica.

Ako se samo malo više potrudimo pratiti informacije oko sebe, uvidjet ćemo koliko je bogat duhovni program u Hrvatskoj! Nemojmo dopustiti da nam toliko ljepote samo proklizi kroz prste. Sudjelujmo i djelujmo!

Najčitanije

Na vrh