Duhovnost

POVODOM PEDESETNICE (DUHOVA)

Životi apostola počeli su se zaista mijenjati tek kad je Isus puhnuo u njih Danas se spominjemo silaska Duha Svetoga na apostole. Kad usporedimo kakav su život imali prije i nakon ovoga događaja, možemo lako vidjeti tu ogromnu razliku i zaključiti što se više isplati...!

Životi apostola počeli su se zaista mijenjati tek kad je Isus puhnuo u njih

Foto: Shutterstock

 

Znamo da su se životi apostola počeli mijenjati zaista, iz korijena tek onda kad je Isus puhnuo u njih i udahnuo im svoga duha. Taj Isusov duh u stvari je Duh Sveti, a on je istodobno i Očev duh – kao što kaže vjerovanje: „…Duha Svetoga… koji izlazi od Oca i Sina i koji se zajedno s Ocem i Sinom časti i slavi”. Promijenio se čitav njihov način shvaćanja i razumijevanja Kristove radosne vijesti. Nisu više tražili kraljevstvo zemaljsko, već samo nebesko. Nakon toga, na Pedesetnicu su primili silu potrebnu za naviještanje Evanđelja, kako bi Bog mogao potvrđivati njihovu riječ znamenjima i čudesima.

Ako dobro proučimo početak Djela apostolskih, shvatit ćemo po Petrovu govoru prije Pedesetnice, kako su apostoli točno znali što očekuju, tj. za što mole. Prije Pedesetnice, apostol Petar ne samo da ‘prepoznaje’ u spisima Starog zavjeta Isusa kao mesiju nego također prepoznaje mjesta koja govore o izdajniku Judi i potrebu da ga se zamijeni novim apostolom. Te spoznaje nisu imali tadašnji najučeniji pismoznanci. Petar također nije nimalo zbunjen nakon silaska sile Duha Svetoga i manifestacije kroz govor u drugim jezicima, već savršeno jasno objašnjava okupljenim Židovima što se zapravo događa. A sve zato što je uistinu, zajedno s drugim apostolima, primio Duha koji mu je prosvijetlio um da razumije što je pisano u Starom zavjetu (usp. Lk 24,45). Apostoli su također mogli znati kako će sila Duha Svetoga otprilike ‘izgledati’ prije nego što su je primili jer je među njima bila osoba koja je već imala iskustvo silaska sile Duha Svetoga. Znamo da je Marija začela Isusa upravo tako da ju je ‘osjenila’ sila Duha Svetoga. Tako vidimo da je Duh Sveti onaj koji unosi promjene u naše živote. (…)

Iz knjige „Krunica – kako djelotvorno moliti krunicu” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Krunica – kako djelotvorno moliti krunicu“

Molitva krunice jednostavna je, no snažna molitva koja se u kršćanstvu prakticira već šest stoljeća. Mnogi su po toj molitvi izmolili milost obraćenja i spasenja tolikoj braći i sestrama! Posebna je vrijednost knjige u tome što analizira pojedina otajstva krunice, pokazujući njihovu povezanost s našim stvarnim životom, naznačujući nam kakvo oslobođenje i iscjeljenje možemo očekivati u svakome od njih. (…)

Dr. Ivan Ivanda, OFM

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh