Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zašto vrijeđam one koje najviše volim i zadajem im rane, one iste koje su meni zadali moji roditelji? Zašto činim upravo ono što sam mrzio/mrzila?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, koliko puta moji roditelji, dok sam bio/bila dijete, nisu jedno drugome pružili ljubav, koliko su puta reagirali burno, posvađali se, vikali, dopustili da gorčina i sebičnost uđe u njih… U tim sam situacijama često i ja nastradao/nastradala. Koliko sam se samo puta osjećao krivim / osjećala krivom za njihove svađe, nevoljenim/nevoljenom. Koliko sam se puta sada, kao supružnik i roditelj, zakleo/zaklela da ja neću tako reagirati, a ipak reagiram… Zašto? Zašto ponekad vrijeđam one koje najviše volim, zašto ih odbacujem od sebe, možda i tjeram na grijeh i zadajem im rane, one iste koje su meni zadali moji roditelji i činim upravo ono što sam mrzio/mrzila? Zato što u meni ima još gorčine, osjećaja manje vrijednosti, straha.  U meni postoji i hrpa „zidova“ koje sam podigao/podigla i često me uhvati strah kada im se približe suprug/supruga, djeca, jer bojim se povreda. A zbog svega nemam ni o tebi, Oče, pravu sliku i često sam nemilosrdan/nemilosrdna, bez ljubavi i suosjećanja, iako to ne želim.

Koliko puta sam reagirao/reagirala krivo jer sam zbog svih tih rana bio nesiguran / bila nesigurna; htio/htjela sam nešto…

Gospodine, ti mi kažeš da mi sve opraštaš, onako kako ja opraštam svojim dužnicima. Koliko puta sam reagirao/reagirala krivo jer sam zbog svih tih rana bio nesiguran / bila nesigurna; htio/htjela sam nešto, a ni sam/sama nisam mogao/mogla to učiniti kako treba pa sam se počeo/počela ljutiti i za određene situacije kriviti i supružnika i djecu i ostale. A stvar je u tome da sam reagirao/reagirala iz nemoći, na temelju svojih krivih stavova. Možda bi to i suprug/supruga trebao/trebala shvatiti, bolje razumjeti, ali iskreno, često ga/ju zbog svega ne puštam do sebe, iako ga/ju zapravo trebam. Toliko sam puta zbunjen/zbunjena; tako često ni sam/sama ne znam što napraviti i kako reagirati. Napose me bole sebične reakcije i ponašanje roditelja prema meni, kada su bitni bili samo oni (a mene se nije pitalo što ja želim), kada su mi nabijali osjećaj krivnje, stavljali na mene teret, ucjenjivali me.

Isuse, ne želim gledati u te rane i opravdavati se. Želim svojim roditeljima oprostiti od svega srca. Odlučujem to.

Želim se u srcu pomiriti s roditeljima, želim ih poštovati, ali želim također živjeti slobodu i ne osjećati krivnju zbog toga što želim svoj život

Donosim ti i stavljam na Križ svaki osjećaj krivnje, svaki teret koji sam nepotrebno preuzeo/preuzela na sebe; svaku krivu zakletvu, svaki krivi stav. Napose ti donosim ono zbog čega reagiram krivo, sva područja u kojima sam zbog svega toga zarobljen/zarobljena, a da toga nisam ni svjestan/svjesna. Želim se u srcu pomiriti s roditeljima, želim ih poštovati, ali želim također živjeti slobodu i ne osjećati krivnju zbog toga što želim svoj život, život u slobodi svoje obitelji, sa suprugom i djecom. O predajem ti tu krivnju, odričem je se! Ispuni moje srce svojom ljubavlju ondje gdje je ostala praznina od roditelja. I, molim te, nadoknadi mome suprugu / mojoj supruzi i djeci svaki trenutak kada sam ih zbog svega toga ranio/ranila.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Najviše stavova donesemo u djetinjstvu i na nas i na definiranje tih stavova, pogleda i često motiva, najviše utječu naši roditelji. Budući da toga često nismo svjesni u dovoljnoj mjeri, sve to donesemo u brak i možda očekujemo od supružnika, od djece da imaju razumijevanja i da postupaju drugačije. A ne vidimo da ih naš stav i postupci često vrijeđaju i da onda reagiraju krivo. Naravno, nisam ja uvijek kriv/kriva, ali što je s takvim situacijama? Bitno je ne osuđivati roditelje, jer oni su dali ono što smo su sami dobili i vjerojatno su sami bili povrijeđeni. No, želim li ja to „presjeći“ i stvoriti nove temelje svoga braka u tome dijelu, ali i temelje života svoje djece? Jer, mogu to, jer to znam i jer mi je Bog na raspolaganju. Samo trebam krenuti, i ulaziti u to uporno i strpljivo…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh