Osobni razvoj

ZAŠTO ULAZIŠ U BRAK? // Brak nije za tebe „Moj mi je tata dao odgovor na moje brige baš onako kako mi je i trebalo u tim trenucima. Uz svoj je dobro poznati osmijeh rekao: 'Seth, baš si sebičan. Odgovorit ću ti jednostavno: Brak nije za tebe.'…“

Brak nije za tebe

Nakon godinu i pol dana provedenih u braku, nedavno sam došao do zaključka da brak nije za mene. Prije nego što već počnete stvarati pretpostavke, nastavite čitanje.

Svoju sam ženu upoznao u srednjoj školi, kada smo imali 15 godina. Bili smo prijatelji deset godina, do trenutka kada smo odlučili da više ne želimo biti samo prijatelji. Ja čvrsto vjerujem da se najbolji prijatelji mogu zaljubiti. Dobrih trenutaka će uvijek biti.

„Što se više bližila odluka da se Kim i ja vjenčamo, to sam više bio ispunjen paralizirajućim strahom…“

Ipak, zaljubiti se u moju najbolju prijateljicu nije me lišilo određenih strahova i tjeskoba vezanih s brakom. Što se više bližila odluka da se Kim i ja vjenčamo, to sam više bio ispunjen paralizirajućim strahom. Jesam li bio spreman? Jesam li dobro izabrao? Je li Kim prava osoba za mene? Hoće li me učiniti sretnim čovjekom? Zatim sam, jedne sudbonosne noći, dijelio ove misli i brige s tatom.

Možda svatko od nas ima trenutke u životu kada se osjeća kako vrijeme usporava ili pak zrak postaje takav da sve oko nas privlači, obilježavajući tako taj trenutak koji nikada nećemo zaboraviti.

Moj mi je tata dao odgovor na moje brige baš onako kako mi je i trebalo u tim trenucima. Uz svoj je dobro poznati osmijeh rekao: „Seth, baš si sebičan. Odgovorit ću ti jednostavno: Brak nije za tebe. Ne ženiš se da bi sebe usrećio, već da ti nekoga učiniš sretnim. Više od toga, tvoj brak nije samo za tebe, ženiš se za obitelj. Ne samo za vršenje i ispunjavanje zakona i sve te gluposti, već i za svoju buduću djecu. Tko će ti pomoći u odgajanju djece? Brak nije samo za tebe. Tu se ne radi samo o tebi. Brak je u osobi za koju se ženiš“.

„Shvatio sam tada da je želim učiniti sretnom, da želim gledati njezin osmijeh svaki dan…“

Bilo je to u trenutku kad sam znao da je Kim prava osoba za ženidbu. Shvatio sam tada da je želim učiniti sretnom, da želim gledati njezin osmijeh svaki dan i nasmijavati ju svaki dan. Želio sam biti dio njezine obitelji, i moja je obitelj željela da ona bude dio naše. Gledajući sada sve unatrag, dok se igra s našim kćerima, znam da je Kim osoba s kojom sam htio izgraditi vlastitu obitelj.

Savjet mog oca bio je i šok i otkrivenje. Savjet je išao protiv struje današnje ‘walmart filozofije’ – ako  te kupljena stvar ne čini sretnim, možeš je vratiti i dobiti novu. No, istina je da u braku (i istinskoj ljubavi) nikada nije riječ o tebi. Riječ je o osobi koju voliš – željama te osobe, njenim potrebama, nadama i snovima. Sebičnost pita: „Što tu ima za mene ako je uzmem k sebi?“, dok ljubav pita: „Što joj ja mogu dati?“.

„Bit se ljubavi nalazi u osobi koju volite“

Nedavno mi je žena pokazala što znači ljubiti nesebično. Kroz nekoliko mjeseci moje je srce bilo puno straha i ogorčenosti. Zatim, nakon što je pritisak narastao do razine koju niti jedno od nas nije moglo podnijeti, emocije su izbile. Shvatio sam: bio sam bezosjećajan. Bio sam sebičan. No, umjesto da odgovori sebičnošću na moju sebičnost, Kim je pokazala nešto predivno – izljev ljubavi. Odložila je sve boli i nevolje koje sam joj uzrokovao. Ona me je s ljubavlju uzela u naručje i umirila mi dušu.

Shvatio sam da sam zaboravio tatin savjet. Dok je Kimina strana braka ižarivala ljubav, s moje se strane  radilo samo o meni. Ova me je grozna spoznaja dovela do suza. Tada sam obećao svojoj ženi da ću pokušati biti bolji. Za sve koji čitaju ovaj članak – bilo da si oženjen, samac, ili si čak zakleti neženja ili udavača – želim da znaš da brak nije za tebe. Niti jedan pravi odnos ljubavi nije za tebe. Bit se ljubavi nalazi u osobi koju volite.

I, paradoksalno, što više budete istinski voljeli tu osobu – više ćete ljubavi dobiti. I to ne samo od nje i njenih poznanika, već i od njihovih prijatelja i njihovih obitelji i tisuća drugih koje nikad ne bi ni upoznao da je tvoja ljubav ostala sebična.

Doista, ljubav i brak nisu za tebe. To je za druge.

Autor: Seth Adam Smith (Novizivot.net)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh