Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Zašto su ženama važni rođendani i obljetnice Nijedan muškarac nikada neće moći pokazati onu emocionalnu otvorenost i poštovanje u mjeri u kojoj bi ona to htjela, ali mali simboli ljubavi mogu vam pomoći da premostite tu prazninu, osobito kada je riječ o godišnjicama i rođendanima. Žene takve stvari pamte i drže do toga

Foto: Shutterstock 

Nakon što sam završio vojnu školu i upisao Wheaton College, počeo sam se pitati: „Tko su zapravo žene?“ U vojnoj sam školi od svoje trinaeste do osamnaeste godine bio odvojen od njih. Imao sam puno pitanja u vezi s njima s kojima se većina muškaraca nije mučila. Sjećam se da sam jednom, sjedeći u kantini sa skupinom mladića, postavio pitanje: „Zašto se djevojci nakon svađe poklanja ruža?“ Svi su me pogledali „s upitnicima iznad glave“. Napokon je jedan od njih odgovorio: „Ne znam, to jednostavno funkcionira. Daj mi dodaj kruh.“ No ja nisam odustajao. Znao sam da u tome postoji neka simbolika koju ja nisam shvaćao. Muškarac obično ne briše suze nakon što mu se pokloni ruža.

Nakon što sam upoznao i oženio Sarah, naučio sam više o snazi simbola i o tome kako se njima pokazuje da ženu volite i cijenite. Nijedan muškarac nikada neće moći pokazati onu emocionalnu otvorenost i poštovanje u mjeri u kojoj bi ona to htjela, ali mali simboli ljubavi mogu vam pomoći da premostite tu prazninu, osobito kada je riječ o godišnjicama i rođendanima. Žene takve stvari pamte i drže do toga. Sjećate li se mog veličanstvenog propusta kada sam zaboravio rođendan svoje žene?

Urezano u ženinu dušu

Žene su te koje rađaju djecu i to je jedan od razloga zašto su im rođendani toliko važni. Tijekom devet mjeseci trudnoće ženu se pita: „I? Kada je termin?“ Rađanje je dio ženske kulture. Samo žene mogu rađati. Kao što je prorok Jeremija primijetio: „Propitajte se i pogledajte, je li ikad muškarac rodio?“ (Jer 30, 6) U ženinu je razmišljanju nepojmljivo da bi itko mogao zaboraviti rođendan. Ona zasigurno ne bi.

Jednako tako dan vašeg vjenčanja urezan je u ženinu dušu. Još od svog djetinjstva ona je maštala o tom danu, oblačila haljine i glumila mladenku. Još i danas vaša žena možda pokazuje slike s vjenčanja svojim prijateljicama. One pričaju o svojim vjenčanicama, o frizuri koju su nosile taj dan i ostalim detaljima. Muškarci se kao dječaci nisu oblačili u odijelo i glumili svoje vjenčanje. Muževi ne govore: „Hej, Marko, daj da ti pokažem što su nosili dečki za moje vjenčanje.“ Ovo je jasna slika plavog i ružičastog poimanja stvari i toga trebamo biti svjesni. Za vašu ženu nema važnijih datuma od godišnjice vašeg braka i njezina rođendana, kao i rođendana ostalih u obitelji. Svi su ti datumi prilika da joj pokažete da je volite i poštujete sjetivši se tih datuma i proslavljajući ih s njom.

Što žene više cijene

Način obilježavanja njezina rođendana ili vaše godišnjice braka je umijeće, a ne znanost. Ona ne očekuje nikakav skupi poklon. Zamislimo da jedan muž svojoj ženi za rođendan kupi Mercedes (znam trojicu muškaraca koji su to zaista učinili), a drugi muškarac odvede svoju ženu u šetnju parkom te joj govori o tome koliko mu ona znači, koliko je voli i cijeni. Na putu do auta, on na tlu pronalazi mali plosnati kamen, uzme ga i odnese ga kući. Ondje na njemu napiše kratku pjesmu ili rečenicu i to joj pokloni kao uspomenu na šetnju kojom su proslavili taj važan dan. Čija će žena više cijeniti poklon?

Prirodan muški (plavi) nagon govori mu da će skupi poklon njegovoj ženi mnogo više značiti. Znate da, kada biste svome prijatelju kupili Mercedes, on bi svima okolo govorio: „Ivan je takva ljudina! To je nevjerojatno. Poklonio mi je ovaj prekrasan automobil!“

No kada ženi kupite Mercedes, ona će najvjerojatnije svojim prijateljicama reći nešto kao: „Pogledajte, kupio mi je Mercedes. Pitam se želi li se iskupiti za nešto.“

Bog je ženu stvorio tako da duboko doživljava stvari koje simboliziraju vašu ljubav i kojima joj pokazujete da vam je važna

Vratimo se onom kamenčiću. Kada će vaša žena imati devedeset i tri godine i vi budete pokojni već jedno desetljeće, što će je podsjećati na vas? Slika Mercedesa? Apsolutno ne! Ona će čuvati taj kamenčić zato što je on simbol vremena kada joj je muž poklonio posebnu pažnju, kada joj je pokazao koliko joj je odan, koliko je cijeni i voli.

Jedan je muž, prisustvujući sa svojom ženom našoj Konferenciji, nakon dvadeset i četiri godine braka vrlo brzo shvatio moćno djelovanje „promišljenih sitnica“ na ženu. Ona nam je napisala:

Trud i pažnja dotiču njezino srce

„Valentinovo je bilo vrlo poseban dan… Moj me muž probudio i proveo kroz kuću. Naime, dao si je truda i napisao kratke pjesme koje je zalijepio na vrećice sa slatkišima… Prva je bila u kupaonici uz trag gdje bi mogla biti sljedeća… Smijala sam se i tražila porukice sa slatkišima po kući. Bilo je tako zabavno… Te je večeri moj muž u restoranu rezervirao mjesta za nas. Ondje je gitarist predivno svirao klasičnu glazbu. U restoranu su nas slikali i poklonili nam našu fotografiju. Uživali smo u ukusnoj hrani i opuštenoj atmosferi. To je apsolutno bila večer koju ću zauvijek pamtiti! Hvala vam što ste mog muža potaknuli da mi pokaže ljubav.“

Kada je riječ o poklonima, priča ove žene pokazala je što je najvažnije; cijena poklona je manje važna od truda koji muž uloži oko poklona, čestitke ili neke aktivnosti koju je isplanirao za njih. Bog je ženu stvorio tako da duboko doživljava stvari koje simboliziraju vašu ljubav i kojima joj pokazujete da vam je važna. Ona želi znati da razmišljate o njoj. Ona želi da to dođe iz vašeg srca, a ne da vas ona mora poticati da takvo što učinite. Uistinu, vaš su trud i pažnja ono što dotiče njezino srce.

3dIz knjige „Ljubav i poštovanje“ autorâ dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Za Book.hr priredio L. M.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh