Duhovnost

SESTRA BOGNA MŁYNARZ

Zašto nam molitva predstavlja dodatni stres? Molitva je prigoda da upravo u tome ludom, užurbanom svijetu zastanemo i uzmemo zraka, a ne da ispunjavamo još jednu stresnu obvezu.

Kako se riješiti rastresenosti u molitvi

Foto: Shutterstock  

U našem životu sasvim sigurno potrebna je molitva. Ona bi trebala biti razgovor s Bogom. Najčešće, nažalost, ona je po našem osjećaju, samo monolog.

Čak bih rekla i nešto gore od monologa. Ona postaje obvezom, odnosno, još jednim stresnim događajem. Čovjek rano ustaje, mora oprati zube, letjeti na posao i pomisli: „Uf, pa još i molitva.“ Ako je vjeran, naravno, izverglat će tu molitvu, kao još jednu obavljenu obvezu u nizu. A molitva nije obaveza! „Kako to?“ – reći ćete mi. „Pa kršćanin mora moliti.“

Molitva je prigoda da upravo u tome ludom, užurbanom svijetu zastanemo i uzmemo zraka, a ne da ispunjavamo još jednu stresnu obvezu.

Pokažite mi onda takvu Božju ili crkvenu zapovijed koja to nalaže! Nedjeljom i blagdanima moramo sudjelovati na euharistiji. Ali o Krunici nema ništa! Možda će neki sada pomisliti, čitajući ove riječi: „Oh super, jedna briga manje.“ I to može biti dobra točka izlaska prema pravoj molitvi. Molitva zbog potrebe srca, zbog čežnje za Bogom, a ne zbog obveze. Molitva je prigoda da upravo u tome ludom, užurbanom svijetu zastanemo i uzmemo zraka, a ne da ispunjavamo još jednu stresnu obvezu.

Ima jedna stara redovnička anegdota o redovnicima koji su molili večernju. Odjednom je počela strašna oluja. Jedan od redovnika zatvorio je časoslov i predložio: „Idemo se pomoliti!“ Dakle što su prije toga radili? Ispunjavali obvezu!

Prava molitva je lijek za stres

Lijepo ste se navezali na temu molitve upravo u kontekstu stresa, jer prava molitva najbolji je lijek za stres. Naravno, to je samo sporedni efekt, a ne cilj molitve. Isto tako onaj tko autentično moli ne uspostavlja samo svezu s Bogom, već i sa samim sobom, svojom dušom i pronalazi utjehu.

Ako otkrijemo molitvu kao način „rasipanja“ vremena s Bogom, ona će za nas biti više ozdravljujuća nego trotjedni boravak u toplicama. Naravno, ne smijemo molitvu svesti samo na način opuštanja, jer molitva nije joga! Ako ipak iskreno tražimo susret s Bogom, onda on za sobom donosi mir kakav svijet ne može dati.

S nama je Netko komu sve to možemo povjeriti, predati, ostaviti…

Stres se ne stvara iz količine obveza, već iz unutarnje napetosti koju naše obaveze stvaraju. U nama se pokreće motor koji radi i onda kada za to nema potrebe. A mi ne znamo kako ga ugasiti! Umjesto da se odmorimo, prebiremo u glavi prošle događaje i scenarije budućih događaja. Ispravna molitva fantastično isključuje taj mehanizam. S nama je Netko komu sve to možemo povjeriti, predati, ostaviti… Netko se za nas brine. Nisi prepušten samomu sebi. I to je radosna vijest.

Za Book.hr priredila I. A.

Iz knjige „Bog traži čovjeka“ autorice sestre Bogne Mlynarz. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh