Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zašto nam je tako veliki Božji dar, bračno darivanje, prečesto uzrok nerazumijevanja i sukoba u braku?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Intimnost, vođenje ljubavi, dodiri, milovanja, nježnost, preveliki i presnažni Božji darovi koje tako često krivo protumačimo, koje umjesto da nas približe, u previše navrata dovele su nas u sukobe, neslaganja, neshvaćanja. Koliko uopće razmišljam o svrsi, snazi, ulozi i veličini intimnosti, sjedinjenja kao supruga i supruge, koliko shvaćam našu različitost i naše drugačije potrebe na području intimnosti, koliko shvaćam da je to područje na kojem nas sotona najviše želi razdvojiti, prikazati supružnika u lošem svjetlu. To je područje na kojem najčešće sam/a padnem, jer iako u dubini srca znadem snagu, važnost i potrebu intimnosti, ponekad sam razočaran/a sa svime, nemam volje, vidim supruga/u kako se ne trudi, kako mu/joj nije stalo ili pak samo traži ispunjenje svojih potreba.

Oče zahvaljujem ti na daru bračnog darivanja i hvala ti za svaki puta kada smo se ja i suprug/a jedno drugome mogli dati, sjediniti se u ljubavi

Baš prečesto padamo u grijeh na tome području i nešto što nam je Bog dao kao najveći dar, prečesto ispada kao teret. Gdje griješim/o? Što propuštam/o? Prije braka, sotona nas tjera u grijeh bluda, tjera nas u oskvrnjivanje svetoga, a dok uđemo u brak sve suprotno, sprječava nas u međusobnom darivanju. Pitam se zašto se suprug/a tako ponaša, zašto ne razumije, zašto mi se ne dariva, ljut/a sam, ogorčen/a i nevjerojatno je kolika je sebičnost moga supružnika. Te slike i situacije su prečeste. Zašto? Jer bračnim darivanjem, nježnošću, bliskošću brak, zajedništvo, obitelj biva blagoslovljen kroz naš duh, dušu i tijelo, jer dajem cijelog/cijelu sebe, dajem. No, želim li češće shvaćati, razumjeti, boriti se, ne pasti, davati ili smatram da i na tom području mora biti sve po mome?

Daj da budemo budni, daj da razmišljam više kako ja mogu biti blagoslov svome suprugu/supruzi na području intimnosti

Shvaćam li kao muškarac, da je ženi bitno vrijeme dodira, nježnosti, da se osjeća poštovano, voljeno, sigurno, kako bi se mogla dati. Shvaćam li kao žena da je muškarcu u biće upisana veća potreba za seksualnošću, privlačnošću supruge, koja ga ispunja, odmara, približava supruzi da ju voli. Shvaćam li Božju kreaciju ili se barem trudim shvatiti? Oče zahvaljujem ti na daru bračnog darivanja i hvala ti za svaki puta kada smo se ja i suprug/a jedno drugome mogli dati, sjediniti se u ljubavi. Oprosti za svako moje uskraćivanje intimnosti suprugu/supruzi i slomi u njemu/njoj svaki krivi stav, ranu, povredu ili žalost koja je nastala u srcu zbog toga. Dodirni i moje srce i iscijeli ga na području intimnosti da budem slobodan/a od svake laži. Iscijeli našu intimnost, slomi sve krive stavove i odluke u nama, otvori nam oči da shvatimo kako nas sotona tu želi i često uspije prevariti. Daj da budemo budni, daj da razmišljam više kako ja mogu biti blagoslov svome suprugu/supruzi na području intimnosti, da ispunim što je njemu/njoj bitno, jer znam da ću onda i ja biti blagoslovljen. Hvala ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prečesto se žene na području intimnosti osjećaju da muškarci samo to žele od njih, pa još više uskraćuju bračno darivanje smatrajući da će one dobiti što njima treba, nježnost. S druge strane muškarci često misle kako ženama namjerno nije stalo i uskraćuju ih, pa se zatvaraju i odlaze u sebe i često padaju u grijeh bluda kroz pornografiju i samozadovoljavanje, ukoliko nisu blizu Boga. Oboje padnu u grijeh. Zato i Božja Riječ kaže da se ne uskraćujemo jedni drugima osim po dogovoru da nas sotona ne kuša (1 Kor 7,5). Shvatimo Božju kreaciju, shvatimo da je supružnik pod napadom i da mu/joj mogu i trebam najviše pomoći, a sami time pomažem i sebi. Vjerujem li u Božju kreaciju, naum, darove?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh