Najave

BIBLIJA KROZ 365 DANA

Za 2023. godinu donesi najbolju moguću odluku i kreni s ovom inicijativom Neka vam upravo Božja Riječ bude na rast i na poticaj i najvažnija novogodišnja odluka iz koje ćete svakog dana crpsti Božju milost i blagoslove, a na čije ćete čitanje i proučavanje poticati i druge

Foto: Shutterstock

 

Prvog siječnja u sklopu projekta „Muževni budite” započinje inicijativa „Biblija kroz 365 dana” pomoću koje žele potaknuti sve, a osobito muškarce, na svakodnevno čitanje Svetog pisma. Napravili su plan kako svakodnevno čitati Bibliju i kako je pročitati u vremenskom roku od 365 dana, od korica do korica. Za to postoje tri pristupa: linearni, usporedni i tematski pristup.

Svi sveci i blaženici bili su svjesni važnosti Božje Riječi, pa tako i bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim, te su je svakodnevno čitali. Štoviše, čak je i sam Isus rekao da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta‟ (Mt 4, 4).

Linearni pristup

Kod linearnog se pristupa svakog dana čita nekoliko poglavlja, počevši od samog Postanka, a završava se Otkrivenjem. Svakog dana dovoljno je odvojiti po 5–10 minuta da se čitava Biblija takvim pristupom pročita u 365 dana i da se pročitana Božja Riječ svakodnevno razmatra. Plan čitanja linearnog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Usporedni pristup

Usporedni pristup je nešto zahtjevniji i prema njemu se starije i novije svetopisamske knjige uspoređuju i razmatraju. Svakog se dana tako čitaju po dva čitanja iz Staroga zavjeta i jedan iz Novoga zavjeta, a za to je potrebno 10-ak minuta. Premda naizgled nepovezana, sva tri čitanja pokazuju određene dodirne točke i činjenicu kako se mnoge stvari najavljene u Starome zavjetu ispunjuju u Novome zavjetu. Takav se pristup osobito preporuča za čitanje u skupini (zajednici, obitelji) u kojoj pojedinci mogu podijeliti s drugima svoje dojmove i istaknuti svoje poveznice između čitanja. Plan čitanja usporednog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Tematski pristup

Kod tematskog pristupa Sveto je pismo podijeljeno na 14 tematskih područja kao što su Postanak, Patrijarsi, Egipat i Izlazak, Lutanje kroz pustinju, Osvajanje Obećane zemlje i Suci, Evanđelja, Prvo kraljevstvo, Davidovo kraljevstvo, Izgnanstvo, Povratak, Pobuna Makabejaca i Rana crkva. Svaki se dan čitaju po dva ili tri čitanja iz Starog i(li) Novog zavjeta koja otkrivaju određene dodirne točke i produbljuju razumijevanje određenog tematskog područja. Kao i kod usporednog pristupa, ovakav se pristup osobito preporuča za čitanje u skupini. Plan tematskog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Za bilo koji od ova tri navedena pristupa možete se prijaviti javljanjem na mail [email protected]. U mailu je potrebno naznačiti za koji se pristup prijavljujete. Tijekom mjeseci na mail će stizati poticajne misli iz Biblije, ohrabrujući odlomci, ali i kvizovi pomoću kojih ćete moći provjeriti svoje poznavanje Božje Riječi.

„Neka vam upravo Božja Riječ bude na rast i na poticaj i najvažnija novogodišnja odluka iz koje ćete svakog dana crpsti Božju milost i blagoslove, a na čije ćete čitanje i proučavanje poticati i druge”, poručili su iz projekta.

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh