Osobni razvoj

PATNJA NAS MIJENJA

„Volio bih da se ništa od ovoga nije dogodilo…“ I mi često tako živimo: uzajamno se optužujući, zavideći drugima na njihovu životu, misleći kako bi „bilo bolje kada…“. No…

„Volio bih da se ništa od ovoga nije dogodilo…“

Foto: Shutterstock

 

Bilo bi bolje kada…

„Volio bih da se ništa od ovoga nije dogodilo“, kaže Frodo (završavam protupravnim citatom iz Gospodara prstenova). I mi često tako živimo: uzajamno se optužujući, zavideći drugima na njihovu životu, misleći kako bi „bilo bolje kada…“. No, ponovno, kako kaže moj prijatelj don Vincent Nagle, „ti i čitav tvoj život pod nadzorom ste onoga koji umire da te spasi i obećava ti vlastiti život, i nudi ti ga i ovdje kroz ono što se događa“.

Antonio je doživio bankrot tvrtke, prošao je put od stanova na Petoj aveniji, od večera u restoranima Smith & Wollensky i teniskih mečeva u Flushing Meadowsu do samostalne kupovine namirnica u maloj trgovini u blizini stana (kako prijatelji nestaju kada više ne mogu izmamiti ništa od tebe), ali ipak, sva ta bol ga spašava

Ne bih željela davati prejednostavne interpretacije, agresivno ulazeći u misterij života drugih. Međutim, čini mi se da je činjenica da ju je otac zlostavljao otvorila srce moje prijateljice Miriam u traženju Božjega očinstva na način koji me svaki put dirne i obraća. Nevjera koju je Roberta doživjela pomogla joj je da više ljubi. Odluka koju je Chiara donijela da ostane sa svojim mužem, unatoč ranama i teškoćama, pomogla joj je da uđe u istinski odnos s Gospodinom jer joj je sada jasno da joj je potreban kako ne bi umrla. Antonio je doživio bankrot tvrtke, prošao je put od stanova na Petoj aveniji, od večera u restoranima Smith & Wollensky i teniskih mečeva u Flushing Meadowsu do samostalne kupovine namirnica u maloj trgovini u blizini stana (kako prijatelji nestaju kada više ne mogu izmamiti ništa od tebe), ali ipak, sva ta bol ga spašava. Kada spoznaš svoja ograničenja, tražiš pomoć: kada više ne kontroliraš svoj život, tada ulaziš u odnos.

Edith Stein usredotočila se na posebno iskustvo: preko križa, patnje, žrtve na neki se način dolazi do otkupljenja samoga sebe. Paradoksalno, pravo Ja, govoreći psihoanalitičkim rječnikom, ne oslobađa se oslobođenjem od navika, već prihvaćanjem križa. To je ono što svijet ne razumije, ne razumiju to duboko poštovani učitelji.

Samo nam Krist kaže…

Modernomu čovjeku Nietzsche kaže: ti si ništa.

Modernomu čovjeku Freud kaže: ti si ništa i svađaš se sa svojom majkom (psihoanaliza nam pokazuje kako funkcionira stoljeće neuroze: ne ulazeći u odnos s drugim, tvoj se mehanizam blokira).

Samo nam Krist kaže: ti si ništa bez mene, ali ja ti želim dati sebe samoga i činim to umirući na križu za tebe, nudeći i tebi križ kao put spasenja od tajne zla koja je u tebi.

Iz knjige „Ni jedna tvoja bol nije bila uzalud“ autorice Costanze Miriano. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh