Brak i odnosi

VODIČ ZA MUŠKARCE KATOLIKE

Muškarci moraju početi voditi svoju obitelj Biti muškarac katolik izazov je u današnjem vremenu, ali ne i nedostižan ideal. Evo nekoliko naputaka koji vam mogu pomoći da postanete bolji vođa, više poštujete svoju ženu i živite skladan bračni život…

Kako postati bolji vođa, više poštovati ženu i živjeti skladan bračni život?

Foto: Shutterstock

 

Vjerujem da ništa ne može toliko učvrstiti bračni odnos i obogatiti obiteljski život nego kao kada muškarac ima hrabrosti suprotstaviti se mentalitetu današnjeg vremena i svim srcem prigrliti svoju ulogu muža, oca vođe svoje obitelji.

Je li moguće da brak i obitelj u očima budućih naraštaja gube na vrijednosti zbog toga što mladi ljudi u svojoj okolini rijetko ne vide primjere dobrog braka i obitelji, kojima je Krist prije svega? Ako uistinu živimo takav obiteljski život, ako ga branimo, ako ga promičemo, doći će vrijeme preporoda novih brakova plodnih mnogobrojnom djecom i vjernih Kristu i Katoličkoj Crkvi. Što nam je činiti? Muškarci moraju početi voditi svoje obitelji.

Muškarci, vrijeme je da se odupremo lažima koje današnja kultura nameće, da se odreknemo svojih idola, da savladamo ono što nas prijeći na putu do istinskog kršćanskog života, da probudimo svoj molitveni život i prihvatimo poziv na svetost koji smo primili na krštenju.

Nekoliko praktičnih naputaka

Ovi praktične naputke mogu nam pomoći da budemo bolji vođe, da više poštujemo svoju ženu i živimo skladan bračni život:

1. Biti zahvalan Bogu i svojoj ženi

Često ljubav naših bližnjih, osobito svoje žene, uzimamo zdravo za gotovo. Zahvaljujem li svojoj ženi na svemu što za mene čini i što mi znači? Znaju li moja djeca koliko volim i poštujem njihovu mamu, mogu li im biti primjer da i oni to čine jednoga dana? Zahvaljujem li svakog dana Bogu na njoj kao na njegovu daru? „Istinska bračna ljubav podrazumijeva i zahtijeva da muškarac duboko poštuje jednako dostojanstvo svoje žene: ‘Ti nisi njezin gospodar … nego njezin muž; nije ti dana da ti bude ropkinja, nego tvoja žena… Uzvraćaj joj pažnjom koju ti ona pruža i budi joj zahvalan na njezinoj ljubavi.’“ (Ivan Pavao II., Familiaris Consortio)

2. Posložiti prioritete

Krist na prvom mjestu, obitelj na drugome, posao na trećem. Ako Krist nije na prvom mjestu u našim životima, onda smo izgubljeni. Jedan od razloga zbog kojega dolazi do razdora u obitelji jest da previše vremena gubimo nadmećući se s Bogom za kontrolu nad našim životom. Ja sam to činio više od dvadeset godina, a sve dok nisam svoju oholost stavio sa strane i predao svoj život Kristu 2005. nisam shvaćao da svoju ženu i našu djecu ne mogu dokraja voljeti na način na koji oni to zaslužuju dok mi Krist nije na prvom mjestu.

3. Svoj brak shvaćati i živjeti kao apostolat i službu

„Kršćanski parovi trebaju biti svjesni da su pozvani na svetost i posvećivanje drugih, da su pozvani biti apostolima, a njihov je prvi apostolat njihova obitelj. Oni trebaju biti svjesni da je osnovati obitelj, odgajati djecu i zaista kršćanski živjeti u današnjem svijetu zapravo njihova nadnaravna zadaća. Uspjeh njihova života, njihova sreća u velikoj mjeri ovisi o svijesti o tome njihovu osobitom poslanju.“ (Sv. Josemaría Escrivá, Razgovori sa svetim Josemaríjom Escriváom, „Scepter Publishers“, 2008., 91)

4. Biti duhovni vođa svoje obitelji

Ovdje nije riječ o nadmetanju. Muškarci često sjede po strani, a žene preuzmu ulogu duhovnog vođe. Hvala Bogu na našim ženama, no mi smo oni koji su pozvani biti duhovni vođe obitelji, a ne se zavaravati da je naša uloga isključivo materijalno skrbiti o obitelji. Sjećate li se što je otac Kettter rekao? „U Svetom pismu jasno piše da su muškarci općenito, a muževi i očevi osobito pozvani biti duhovnim vođama. Duhovno vodstvo, kakvim nam ga Isus opisuje, nije iskazivanje moći, dominacije i kontrole, nego ono prije svega znači spremnost na žrtvu za drugoga.“ Kada otac uistinu u duhovnom smislu vodi svoju obitelj, onda to ima nevjerojatan učinak na odnos supružnika i vjerski život njihove djece.

„Primjer kršćanskog braka jedna od najvažnijih stvari koju možemo ostaviti svojoj djeci i svijetu koji ostaje nakon nas”

Baš kao što se prava evangelizacija postiže isključivo iskrenim širenjem radosne vijesti, koje je uistinu radosno, te pružanjem dobra primjera, tako će i bračni život drugima biti privlačniji kada vide mnoge muškarce i žene kako su jedno drugome posvećeni u ljubavi, nesebičnosti, poniznosti, žrtvi te su vjerni Kristu. Čini mi se da je primjer kršćanskog braka jedna od najvažnijih stvari koju možemo ostaviti svojoj djeci i svijetu koji ostaje nakon nas.

Ulomak iz knjige Putokaz za nebo za prave muškarce katolike autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi „Putokaz za nebo” 

Svakoga sata svakoga dana stvaramo navike koje oblikuju naše ponašanje i o kojima ovisi gdje ćemo provesti vječnost. Jednom, kada ovozemaljski život završi, bit će prekasno mijenjati ih. Usred ludog ritma današnjice, pretrpanih rasporeda, svega onoga što tako lako odvlači pozornost, ova knjiga nudi provjerene „aplikacije” koje je Bog osmislio da bismo postali muškarcima kakvima on želi da budemo. Služite se njima! Vaša obitelj računa na vas.

„Ako već želimo biti buntovnici, pobunimo se onda protiv svijeta i hodimo putem u nebo koji vodi kroz Katoličku crkvu.” (Autor)

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh