Vijesti

BUDUĆNOST NA SELU

VLČ. TEO Brine se za 43 crkve Iako zna biti preopterećen, španjolski svećenik Teo Nieto entuzijastičan je. Pomažu mu njegovi susretljivi župljani

San Pedro de la Nave, El Campillo, Zamora, Španjolska

Vlč. Teo Nieto Vicente sa sobom nosi mnoštvo ključeva koji mogu otvoriti čak vrata 43 crkve u njegovu području, prenosi Aleteia, prevodi hkm.hr.

“Automobil je neophodan za seoskog svećenika”, kaže Teo, koji Bogu služi kao dijecezanski svećenik u regiji Aliste (Zamora) na sjeverozapadu Španjolske. “Mnogi ljudi u Španjolskoj misle da su ruralna područja manje važna. Nakon nekoliko godina ovdje, netko me pitao kada ću biti unaprijeđen, kada ću konačno biti poslan u grad. Nisu razumjeli da sam došao ovdje jer želim biti ovdje.”

“Nakon nekoliko godina ovdje, netko me pitao kada ću biti unaprijeđen, kada ću konačno biti poslan u grad. Nisu razumjeli da sam došao ovdje jer želim biti ovdje”

Ovaj župnik preselio se u Aliste prije 29 godina iz pokrajinske prijestolnice Zamore, nakon što se osjetio pozvanim da svoju službu provede u zajednicama ruralne Španjolske koja se suočava s nedostatkom svećenika. Mnoge zajednice kojima služi su prilično male; na primjer, jedan grad ima samo 40 župljana, crkvu i groblje.

“Želim da se mladi osjećaju ukorijenjenije, da shvate da se na selu isplati živjeti. Da, odselit će se. Treba im distanca i učenje, ali možda će se jednog dana vratiti. U ovo selo ili u neko drugo.”

Vlč. Teo oslanja se na starije članove svojih župnih zajednica. Kada je fotograf htio snimiti unutrašnjost jedne od njegovih crkava, ključ je povjerio starijem bračnom paru koji je pratio fotografiranje.

“Velik izazov je taj da moramo vratiti dostojanstvo i kvalitetu života mnogima, bez obzira na dob. I mladima moramo pokazati da ovdje na selu mogu imati budućnost“, prokomentirao je.

Mladi su organizirani u skupine mladih. Ove grupe se međusobno podupiru molitvom. Njima je gotovo teško ostati, jer je gradski život puno privlačniji i nudi više mogućnosti. Unatoč tome, vlč. Nieto istaknuo je: “Želim da se mladi osjećaju ukorijenjenije, da shvate da se na selu isplati živjeti. Da, odselit će se. Treba im distanca i učenje, ali možda će se jednog dana vratiti. U ovo selo ili u neko drugo.”

Župnik je rekao da, iako je malo poslova i perspektive, još uvijek vidi prilike u selu. To je ono što održava njegov duh dok nastavlja svoju službu. Istaknuo je da mu je nemoguće doći do sve 43 crkve preko tjedna, ali dobiva određenu pomoć od drugih svećenika. Kad ne može pronaći pomoć, oslanja se na odlučnu vjeru svojih župljana, od kojih će mnogi putovati u drugi grad kako bi prisustvovali misi u bilo kojoj crkvi u koju stignu.

Izvor: Aleteia.org; hkm.hr

Foto: KarSol; Shutterstock. mv; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh