Svijet

CRKVA SVETOG JAKOVA APOSTOLA IZ 16. STOLJEĆA

VIDEO U Meksiku (doslovno) isplivala crkva iz 16. stoljeća Prizor je spektakularan

Foto: Screenshot, EuroNews/YouTube

 

Toplinski val i ekstremna suša koji su pogodili Meksiko, razotkrili su predivnu kolonijalnu crkvu koju su izgradili dominikanci sredinom 16. stoljeća, u južnom Meksiku, u državi Chiapas, u nekadašnjem gradu San Juan Quechula.

Ova rimokatolička građevina djelomično je potpoljena 1966. godine kada je izgrađena brana na rijeci Grijalvi. Posjetitelji su dijelove crkve koji su „virili” iznad vode dolazili obići čamcima, a posljednih nekoliko mjeseci, kako se razina vode spuštala, došlo je, po prvi puta, do njezina potpuna „izranjanja”. Stoga, danas ju turisti obilaze dolaskom automobilima, ili motociklima, prenosi EuroNews.

Povijest crkve

Ovo je jedna od najmanje sedam crkava koje su skrivene pod vodom ili kamenjem u različitim regijama Meksika. Prema mrežnoj stranici Gradske vijećnice Tecpatána, procjenjuje se da je crkva izgrađena između 1564. i 1606. godine. Sagradili su je dominikanci koji su evangelizirali regiju na čelu s fra Bartoloméom de las Casasom. Crkva je posvećena apostolu Jakovu Velikom. Napuštena je 1776. zbog niza kuga koje su pogodile okolne zajednice, piše HKM.

Suša pogodila velik dio zemlje

Toplinski val nije pogodio samo ovu regiju Meksika. Yucatán na jugu i Nuevo Leóna na sjeveru, zabilježile su temperature veće od 40 stupnjeva Celzijusa. Čak i u Mexico Cityju, gdje je klima blaža, temperatura je prošlog tjedna dosegla 35 stupnjeva.

Ovo je treći ovogodišnji toplinski val u zemlji, a stručnjaci upozoravaju da bi mogao potrajati još dva tjedna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh