Duhovnost

PRILOG NA BBC-JU

VIDEO Otac Giles: Molitva je najveća sloboda „Naš život prolazi i moramo pustiti stvari. Možda svoja sjećanja, svoj pogled, svoj sluh, svoju pokretljivost. Moraš to sve pustiti. Jer, jednog ćeš dana morati pustiti svoj život – što je krajnje osiromašenje. Ali to je jedini način da se zadobije sloboda vječnoga života“…

VIDEO Otac Giles: Molitva je najveća od svih slobodâ

Otac Giles/ foto: Screenshot


 

„Mislim da je sloboda svugdje, bilo gdje – ljubav. Dopustiti da budeš voljen, to je uvijek rizik. I voljeti, što je možda još rizičnije“, tim riječima jednog britanskog monaha započeo je kratak BBC-jev prilog naziva „Molitva je najveća sloboda“.

Otac Giles 47 je godina monah u Pluscardenu, rimokatoličkom benediktinskom samostanu u Škotskoj. U BBC-jevu je prilogu govorio o važnosti tišine, slobode i molitve.

„Molitva je, pretpostavljam, najveća sloboda, jer je to odnos, Božji dar, nešto jako tajanstveno. To je dar i samo ga treba prihvatiti. Tišina to omogućava. Oslobađa te za slušanje, otvorenost, da ne stavljaš sebe u prvi plan. Koliko često u razgovoru želimo nekoga podrediti sebi i pokazati našu nadmoć. Tišina oslobađa od tih stvari.“

‘Habere est haberi’, što znači: ‘Posjeduje te ono što posjeduješ’. Što manje imaš, slobodniji si – kaže otac Giles. To je sloboda koju je, na neki način, prilično teško imati, jer napuštanje stvari znači odvajanje.

Otac Giles

Foto: Screenshot

 

„To je teško, ali je najvažnije da bi bio slobodan. Naš život prolazi i moramo pustiti stvari. Možda svoja sjećanja, svoj pogled, svoj sluh, svoju pokretljivost. Moraš to sve pustiti. Jer, jednog ćeš dana morati pustiti svoj život – što je krajnje osiromašenje. Ali to je jedini način da se zadobije sloboda vječnoga života“ – priča o. Giles.

Ovaj britanski monah u razgovoru se je kratko dotakao teme života u samostanu. Većina monaha u samostanu, kaže, radi sve poslove:

„Dođeš na red za pranje suđa, guljenje krumpira, kuhanje ručka, vožnju automobila. Mnogo malih poslova. Kao u obitelji. Bude teških trenutaka, u svačijem ih životu ima. Ali, kako se kaže, povlastice za umirovljene su na drugom svijetu.“

 

Cijeli prilog možete pogledati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh