Duhovnost

RAJKO BUNDALO

VIDEO Borba protiv mlakosti je najteža borba Najteže se boriti protiv privida Evanđelja, privida Božje volje, privida kršćanstva...

Foto: Unsplash,  Hannah Busing

Rajko Bundalo o mlakosti:

„Najveća muka je kako svaki dan biti protiv svoje slabosti i opredijeliti se za Boga. Zlodusi su neumorni.

Moja odluka mora biti dubinska. Snaga đavla je samo u neodlučnosti i zato se ovaj život najljepše živi kada stvari privodimo odluci. Vidi što je dobro, što je loše i opredijeli se… Kada si opredijeljen, nema više borbe, onda pripadaš duhu kojem si se opredijelio. Ali, ako oklijevaš, pa kažeš: „Budem malo kasnije… Ispovjedit ću se prije smrti”, onda ne – produžuješ najprije vlastitu agoniju. Zašto? Jer taj đavao stanuje najprije u tvom životu i neprestano te uništava, vara i stvara ti paralelni put spasenja: tebi izgleda kao da je sve Božje, a zapravo nije – sve je vražje. Najteže se boriti protiv privida Evanđelja, privida Božje volje, privida kršćanstva…

Svaki čovjek zna svoj grijeh. Samo je najopakija laž kad samog sebe lažeš i kad prikrivaš svoje zlo. Kroz staklo savjesti sve u životu vidiš, Bog je dao – ono je povećalo. Savjest mrvicu poveća do muke u duši.

Moje najdraže ispovijedi su kad dopustim da Svijetlo Božje otkrije moje grijehe, a ne ja – ovo je grijeh, ovo nije – pa ono što se meni sviđa, nije grijeh.
Kad zamolim Duha Svetoga: „Duše Sveti ja osjećam da je moja duša nečista, ali ne znam što je moj grijeh…” Onda poslušam taj savjest. Stanem pred ispovjedaonicu i čekam dok ne dođem na red, ako mi Duh Sveti što otkrije, ja ću to ispovjediti. To su najdjelotvornije ispovijedi što sam imao… Najedanput nađe jednu nijansu, jednu moju manu koju ja dosad nisam htio iskorjenjivati… Kad ju spoznam u svijetlu Duha Božjeg i kad se raskajem za nju i kad je ispovjedim, iza toga ta mana nema vlasti nada mnom. A ja iz ispovjedaonice izlijećem kao ptica, a ušao sam kao gmaz. To je ta suradnja s Duhom Svetim – radikalno ustati protiv svoje zloće.”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh