Osobni razvoj

BEAR GRYLLS

VIDEO Avanturist iz popularne emisije ‘Čovjek protiv divljine’ dijeli trik za preživljavanje, za svakodnevni život Slavni avanturist, televizijski voditelj, pisac i filantrop Bear Grylls o onome što ga vodi kroz život

Bear Grylls

Foto: Screenshot

 

Kao slavni stručnjak za preživljavanje, Bear Grylls je prošao sve – hranio se crvima u Alpama i spavao na otvorenim u jelenskoj lešini u škotskom gorju. Ali bilo da ste nasukani na pustom otoku ili da se trudite preživjeti loš dan na poslu, Grylls ima „jasnu, jednostavnu ponavljalicu” za koju tvrdi da će vam pomoći prevladati nedaće.

„Moja je ponavljalica oduvijek bila: nikad ne odustaj.”

Grylls je nekadašnji pripadnika specijalnih snaga britanske vojske (poput američkih mornaričkih SEAL jedinica), a kasnije se proslavio kao stručnjak za preživljavanje i instruktor te je proveo više od desetljeća vodeći reality TV emisije poput „Čovjeka protiv divljine” na Discovery Channelu.

Grylls smatra da je pozitivan stav ključan za preživljavanje bilo kakve loše situacije, koliko god ona ozbiljna bila.

„Smatram da je najbolja stvar za opstanak, ne samo u divljini, nego i u svakodnevnom životu, odabrati svoj stav.”

„Često se događa da se probudite i hladno vam je, slomljeni ste, žedni, gladni, umorni i ne da vam se hvatati u koštac s tom planinom ili tom džunglom,” govori Grylls, dodajući da vam treba „potpuno predanje” kako biste krenuli naprijed u teškoj situaciji.

Grylls to svakako zna. Ne samo da je proživio brojne noći u divljini, nego je jednom preplivao ledenu sibirsku rijeku i morao se oporaviti nakon što je slomio kralježnicu u strašnoj nesreći.

„Kada bih morao izabrati jednu vještinu za preživljavanje koju ću zadržati cijelog života i u svim svojim ekspedicijama i avanturama, bila bi to moja tvrdoglava odlučnost, ta izdržljivost, stav da se nikad neću predati,” govori Grylls. „Štogod vas snađe, morate nastaviti dalje.”

„To mi je često pomagalo, a možda u nekoj mjeri može pomoći i vama,” govori Grylls.

„Ta unutarnja vatra je u svima nama, ali životna događanja je pokrivaju,” Grylls nastavlja. „Ipak, ona je prisutna i morate naučiti vjerovati joj. U suštini se radi o ustrajnosti, o neodustajanju.”

Izvor: GLS.hr; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh