Roditelji i djeca

PRIJATELJSTVA NAKON PORODA

Velika laž o majčinstvu i prijateljstvima u koju vjeruju mnogi Sada kad sam i sama majka, shvaćam zašto se odnosi moraju promijeniti kad dođe beba. U ovih deset mjeseci otkad sam majka, naučila sam neke stvari i ipak uspjela održati svoja prijateljstva…

Velika laž o majčinstvu i prijateljstvima u koju vjeruju mnogi

Tjedan dana prije nego što sam saznala da sam trudna sa svojim prvim djetetom, jedna me prijateljica zamolila da joj budem kuma na vjenčanju. Oduševljeno sam pristala. Kasnije sam saznala da mi je termin za porod upravo na dan njezina vjenčanja. Ona je bila puna razumijevanja i, naravno, nije se naljutila, ali tada sam spoznala da djeca mijenjaju prijateljstva.

Moje prijateljice su trenutno usred baby booma. U zadnje vrijeme su nam vikendi ispunjeni dječjim zabavama. Sve to me zabavlja, ali ne tako davno bila sam u potpuno drukčijoj poziciji: nisam imala djecu i uživala sam u slobodi. Moje su prijateljice imale djecu i osjećala sam kako se naša prijateljstva zbog toga mijenjaju.

Sada kad sam i sama majka, shvaćam zašto se odnosi s prijateljima i znancima moraju promijeniti kad dođe beba. Djeca su, bez ikakve sumnje, Božji dar. No, bebe i iscrpljuju, uzimaju puno vremena, koje bi inače bilo rezervirano za druženje s prijateljima.

U ovih deset mjeseci naučila sam neke stvari i ipak uspjela održati svoja prijateljstva.

Nabavi planer

Čak i ako si netko tko voli spontanost (poput mene), želiš li vidjeti prijatelje izvan zidova svog doma, morat ćeš to unaprijed planirati. Muž i ja smo brzo shvatili da ćemo od sada morati unaprijed planirati sva druženja. Roditeljstvo može biti jako samotno, posebno u prvoj godini. Planiranje unaprijed se čini kao puno posla, ali je nužno kako bi se naši planovi ostvarili.

Prilagodi očekivanja

Ne možeš očekivati da će vrijeme koje provodiš s prijateljima izgledati jednako vremenu dok još nisi imala djecu. Promijenila si se, a promijenit će se i tvoji odnosi. Ali, promjena ne mora uvijek biti loša stvar. Planiraj aktivnosti koje će zadovoljiti tvoje i potrebe tvojih prijatelja. Normalno je i zdravo da osjećaš nostalgiju za prijašnjim životom, ali iskrenim razgovorom i spremnošću na kompromis na kraju ćeš pronaći nove zanimacije.

Shvati koji su ti prioriteti

Održavanje zdravih prijateljskih odnosa zahtijevat će puno više truda nego što je to prije bio slučaj. Kad sam to shvatila, zaključila sam da nije bitno samo na koga trošim svoje vrijeme, već je bitan i način na koji ga trošim. Ulaži svoje vrijeme samo u ona prijateljstva koja ti donose pozitivnu energiju. Kloni se toksičnih i polumrtvih odnosa.

Povećaj kvalitetno vrijeme s prijateljima i zapamti da prijateljstvo nije jednosmjerna ulica. Nastoj pronaći nekoga da ti s vremena na vrijeme pričuva djecu kako bi mogla posvetiti punu pažnju onima s kojima se nalaziš. Raspituj se o njihovim životima, čak i ako se s njima više ne možeš poistovjetiti. Odvoji vrijeme za njihov svijet, svijet odraslih razgovora bez djece. Svijet u kojem si nekad živjela. Bit će to dobro za tvoj razum.

Prihvati rastanke

Moraš shvatiti da se odnosi prelijevaju i protječu, kao i većina dobrih stvari u životu. Budi otvorena i iskrena, prijateljstva se mijenjaju. Ponekad se prijatelji udalje, i to nije ničija krivnja. Činjenica je da je nakon djece nemoguće održati prijateljstva onakvima kakva su prije bila.

Budi otvorena prema novim prijateljstvima

Neki od mojih najboljih prijatelja su oni koje sam stekla kad sam rodila sina. Ako imaš dijete, ne znači da se moraš družiti samo s drugim roditeljima, ali lijepo je povezati se s ljudima koji su u istoj životnoj fazi. Stara poslovica je istinita, zaista je potrebno selo za podizanje obitelji. Stoga, iako će održavanje prijateljstava zahtijevati dodatan trud, to se itekako isplati.

Izvor: Relevant

Autor: Erin Mcneely

Prevela: Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh