Svjedočanstva

BARTOLO LONGO

Upoznajte blaženika koji je nekoć bio sotonistički svećenik Osim što je sudjelovao u spiritističkim seansama i sotonističkim obredima, Longo je činio sve da javno ocrni Crkvu i udalji ljude od nje…

Upoznajte blaženika koji je nekoć bio sotonistički svećenik

Foto: Opera Beato Bartolo Longo


 

Blaženi Bartolo Longo rođen je 2. veljače 1841.  u imućnoj obitelji u gradu Latijanu u južnoj Italiji. Bio je pravnik i bivši sotonistički svećenik koji se obratio i postao dominikanski trećoredac.

Beatificirao ga je sv. Ivan Pavao II. Preminuo je 5. listopada 1926., u dobi od 85 godina.

Rani život

Njegovi su roditelji bili pobožni katolici. Nakon njihove smrti, sve se više priklanja ateizmu.

Na fakultetu je došao u kontakt s ljudima koji su se bavili okultizmom i spiritizmom. U jednom trenutku postao je “svećenik” sotonističke sekte.  Osim što je sudjelovao u spiritističkim seansama i sotonističkim obredima, Longo je činio sve da javno ocrni Crkvu i udalji ljude od nje.

Obraćenje

Cijelo to vrijeme istodobno prolazi kroz psihičke krize koje obilježavaju teški napadi neuroze i depresije, paranoje i fizičke bolesti. Naposljetku je imao živčani slom. Kasnije je ispričao kako je u sebi čuo glas svog preminulog oca koji mu je govorio „Vrati se Bogu”. Odlazi starom obiteljskom prijatelju koji ga nagovora da se odrekne sotone i vodi ga dominikanskom redovniku Albertu Radentu, koji ga ispovijeda i postaje njegovim duhovnikom.

Longo se kasnije bori s posljedicama grijeha koje je napravio kao sotonist. Osjeća potrebu za duhovnim pročišćenjem i u jednoj se molitvi prisjeća riječi o. Alberta koji je citirao Marijine riječi upućene sv. Dominiku: „Ako netko traži spasenje, neka širi molitvu krunice i sigurno neće propasti”.

Longo shvaća da je to njegovo poslanje. Godine 1871. postaje dominikanski trećeredac i započinje promicati krunicu. Zajedno sa suprugom, groficom Marianom di Fusco, obnavlja malu crkvicu u Pompejima i sponzorira proslavu Gospe od Krunice u njoj. U crkvu je stavio sliku koju je na poklon dobio od jedne časne sestre. Sve je više vjernika dolazilo u crkvu, a neki od njih počinju prijavljivati čudesna ozdravljenja. Nakon toga počinju radovi na većoj crkvi, koja je dovršena 1891. godine.

1906. Longo i njegova supruga poklanjaju svetište Svetoj Stolici. Longo nastavlja promicati pobožnost krunice sve do svoje smrti.

Beatifikacija

Bartolo je beatificiran 26. listopada 1980., a tom prigodom ga je sv. Ivan Pavao II. opisao kao „apostola krunice”. 2008. godine Benedikt XVI. posjetio je svetište u Pompejima, gdje je stavio cijeli svijet pod zaštitu Marije. U homiliji na misi na kojoj je prisustvovalo 50 tisuća ljudi, tadašnji Papa blaženika je usporedio sa sv. Pavlom, koji je također jedan dio svog života bio neprijatelj Crkve.

Izvor: beecatholic

Prevela Vedrana Prka

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh