Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

U teškim trenucima sa supružnikom, jesu li moje molitve i nastojanja iskreni?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Nekada sam/sama sebi nisam jasan/jasna, Gospodine. Kada supruga/supruga i ja upadnemo u određene probleme, često shvatim da su to trenuci borbe, odluke. I kada u tim trenucima uspijem biti onaj/ona zreliji/zrelija, tada odlučim slušati tvoju zapovijed i pokušam ustrajati da stvari ne budu gore, možda i snažnije molim, više zazivam tebe, Bože, da me vodiš, da blagosloviš i supružnika. I kada usred toga vidim da se moj supružnik smiri, da ti teški trenuci prolaze, tada ponekad kao da ga/ju ne mogu prihvatiti kao takvog/takvu, mirnog/mirnu; kao da ne mogu prihvatiti da je „sad sve u redu“. U srcu mi ostaje neki pritisak, i kao da mi u jednu ruku više nije stalo da bude tako; u meni je neko očekivanje, neki osjećaj da „moram“ od njega/nje dobiti nešto zauzvrat; jednostavno nešto ne valja. I onda kada bih trebao/trebala pružiti bliskost, zagrliti ga/ju, zahvaliti Bogu što je dobro, što smo to prošli, u meni se pojavi neki otpor. Počnem razmišljati kako se ponašao/ponašala, zašto je nešto učinio/učinila; jednostavno mi se u glavi vrti negativni „film“. Iako sam ustrajao/ustrajala i borio/borila se upravo za to da dođe do rješenja problema, sad kao da to ne mogu prihvatiti, kao da ne mogu prihvatiti tu situaciju!

Donosim ti i svoje tvrdo, slijepo, zarobljeno srce i vapim ti, ozdravi ga, očisti, iscijeli, oživi

Zašto se to događa, zašto me to doslovno zarobljava, odakle sve to? Ne samo da gubim volju u odnosu prema supružniku već mi je sve nekako „bezveze“, a trebalo bi biti suprotno! Sotona mrzi radosne kršćane jer ih se boji! „Veselo je srce izvrstan lijek, pospješuje ozdravljenje, a neveseo duh suši kosti.“ (Mudr 17,22) A nekome nije stalo ni do mene, ni do moga odnosa sa supružnikom, a niti do našega braka, odnosno želi da budem u gorčini i tuzi. No, želim se zapitati još nešto – ne zato da bih se osuđivao/osuđivala, već kako bih vidio/vidjela gdje mi je srce. Jer, ovakve situacije izvrsno pokazuju gdje padam i što trebam predati Kristu. Jesu li moje molitve u teškim trenucima sa supružnikom bile iskrene? Je li iza mojih nastojanja bila namjera da se obnovi njegovo/njezino srce, a samim time i naš odnos? Ili sam očekivao/očekivala nešto zauzvrat i trudio/trudila se s predumišljajem? Jesam li možda mislio/mislila kako ću ja to učiniti, a onda mora i on/ona učiniti nešto, odnosno ispričati mi se, reći da je bio/bila u krivu i potvrditi mi da je on/ona krivac za sve? Jesam li očekivao/očekivala da ustvrdi kako sam ja zaslužan/zaslužna za sve dobro koje je iz toga proizašlo i da me pohvali jer sam ja onaj/ona bolji/bolja?

Daj da tvojom milošću postanem milosrdni supružnik. Molim te to iz dubine srca!

Božja Riječ mi kaže: „Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se…“ (Lk 6,26-38). Isuse, dolazim pred tvoj Križ i želim zastati gledajući tvoje rane. (U tišini sada zastani i samo gledaj Isusove rane barem minutu.)

Kajem se za svoju sebičnost i nemilosrdno srce. Predajem ti u poniznosti i vjeri svaku tugu i uzrok tuge u svome srcu. Ispuni me Duhom radosti. Donosim ti i svoje tvrdo, slijepo, zarobljeno srce i vapim ti, ozdravi ga, očisti, iscijeli, oživi. Daj da tvojom milošću postanem milosrdni supružnik. Molim te to iz dubine srca!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Bog je vrlo strpljiv s nama, stoga trebamo i mi biti strpljivi sa sobom. No, trebamo često i preispitati svoja srca.

Upravo situacije koje su mi „teške“ često mi mogu pokazati gdje je moje srce i što trebam mijenjati.

Zapitaj se danas i razmišljaj: kada reagiram burno, osuđujuće, koliko ostajem u tuzi, koliko tugu predajem Bogu, koliko očekujem da me „diže“, prvenstveno supružnik, a koliko se povjeravam Bogu; koliko njega/nju optužujem za svoje stanje (iako možda i jest pogriješio/pogriješila); koliko odlučujem, uz Božju milost, bezuvjetno voljeti, poštovati, moliti za brak, obitelj?

Razmisli o tome gdje ti je srce prema sljedećim riječima: „Eto, jadnik vapi, a Jahve ga čuje, izbavlja ga iz svih tjeskoba“ (Ps 34,7). I moli tijekom dana i često: „Daj da tvojom milošću postanem milosrdni supružnik. Molim te to iz dubine srca!“

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh