Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

U redu, pogriješio sam, ali kako je moguće da sve to vidi, a da ono dobro što učinim ne vidi? Zašto samo prigovara?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ne razumijem kako je moguće da supružnik uvijek pronalazi ono što nije dobro, da mi konstantno prigovara za sitnice. U redu, pogriješio/pogriješila sam, ali kako je moguće da sve to vidi, a da ono dobro što učinim ne vidi? Pa ne tražim previše, evo, ne tražim; ako već ne može reći ništa pozitivno, neka barem stalno ne prigovara i ističe kako sam ja ovo, kako sam ono, kako nisam ovo ili ono. Pa stvarno mi je nekad dosta svega! I kako da sad imam volje i želje učiniti bilo što, kako da imam želje raditi na braku, ili lijepih osjećaja koji bi trebali izgrađivati brak? Osjećam se baš jadno, odbačeno. Doslovno od svega osjećam neki fizički pritisak u prsima i trbuhu i stvarno nemam više nikakve volje poduzimati bilo što.

Razmišljaš li i ti ovako? Ponekad ili često? Gdje je problem?

Ja očekujem da moj supružnik primjećuje one lijepe stvari, ono što napravim dobro, zar ne? Poanta je u tome da i ona/ona to očekuje za sebe, od mene. Često i ja vidim samo te sitnice (ili određene veće stvari) koje nisu dobre i ja također prigovaram, ističem: „Ti si ovo, ti si ono, ti nisi ovo…“ Ja to činim kako bih supružniku pokazao gdje griješi, što treba popraviti i da na tome dijelu treba raditi. Ili ustvari, budimo iskreni, osuđujem, možda i nesvjesno. I očekujem da kroz taj način moga isticanja on/ona vidi i shvati gdje griješi i što treba promijeniti.

Isuse, stvori mi čisto srce i nauči me služiti

Kada supružnik na takav način pristupi meni, kako ja to doživim, kao savjet, opomenu? Ne, nego to doživim kao napad i nije mi jasno zašto vidi samo ono loše i onda gubim volju, zar ne? Kako to da je moj pokušaj kroz isticanje tih negativnih stvari ispravan i ima „ispravne“ motive, dok supružnikov nije, nego zaključujem da on/ona „napada“? Kako na sve to gledam, vidim li svoje postupke? Koliko ja pohvaljujem, motiviram, ne povisujem ton glasa ili se ne povlačim? Ili uglavnom ne želim uopće govoriti, kako bih mu/joj „pokazao/pokazala“ da „ne može tako sa mnom“? Mislim li da time izgrađujem brak i dokazujem supružniku kako je u krivu i da ću na taj način „obnoviti“ brak? Zašto onda mene takvo supružnikovo ponašanje ne motivira? Možda se sad pitaš, pa zar onda ne smijem reći što ne valja? Apsolutno smiješ i trebaš, ali pitanje je kako i s kojim stavom i motivom u srcu! Zamisli situaciju na Posljednjoj večeri. Isus pere noge Judi, a znao je da će ga izdati. Kasnije u Getsemanskom vrtu zove ga „prijatelju“. Nevjerojatna poniznost! Je li Isusu bilo drago što će ga Juda izdati; je li mu drago kad ja griješim, kada ga izdajem dok odbacujem supružnika (jer to radim, vidim li ja to ili ne), opravdava li Isus grijeh? Ne, ni slučajno! Isus osuđuje grijeh, ali ne osuđuje čovjeka.

Želim biti prvi koji će pohvaliti, koji će ohrabrivati, koji neće gledati sebično svoje prohtjeve i koji se neće inatiti…

Poniznost nije prihvaćanje grijeha, već osuda grijeha, ali prihvaćanje slabosti bližnjega i davanje prilike, baš kao što ju i ja očekujem. Isus sve oprašta, ali ja odabirem što ću učiniti. Jer ljubav nije u temelju osjećaj, nego odluka, čin vjere i poslušnosti Bogu. Jesam li toga svjestan/svjesna i želim li ići tim putem ili svojim, odnosno „putem Jude“? Čekam da supružnik isouni sve preduvjete da bih ja „osjećao/osjećala“ kako mogu uzvratiti ljubav. I mislim da on/ona više šteti braku? Ili da sam tada ja bolji supružnik?

Isuse, stvori mi čisto srce i nauči me služiti. Želim biti prvi/prva koji/koja će pohvaliti, koji/koja će ohrabrivati, koji/koja neće sebično gledati svoje prohtjeve i koji/koja se neće inatiti, već će kroz pohvale, molitvu, blagoslove, prihvaćanje i strpljivost izgrađivati brak. Znam da bez tebe, Isuse, nemam dovoljno ljubavi, poštovanja, strpljivosti, znam da bez tebe ne mogu dobro voditi svoj brak i ustrajati do kraja. Zato ovog trena odlučujem, i predajem ti svoje srce, slabosti, grijehe, sumnje, neposlušnost, nevjeru, slabost, svoj brak i molim te, obnovi mene, moga supružnika i naš brak i obitelj. Slava ti!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Teško je ostati pozitivan kada netko stalno prigovara (ili nam se tako čini), razumljivo. No, pitanje je, zašto netko toliko „prigovara“? Vidim li sebe kao onoga koji također „prigovara“ ili, po mome viđenju, iznosim „činjenice“ samo kako bih pokazao/pokazala što supružnik treba promijeniti i što radi krivo? Želim li ja iskreno izgrađivati (možda i spasiti) brak i ići Božjim putem, ući u slobodu? Ako želim, danas ću uzeti 10-15 minuta vremena i analizirati svoje postupke prema supružniku (neću ih opravdavati) i odgovorit ću sam/sama sebi, bih li ja volio/voljela da se on/ona tako ponaša prema meni, napose kada je moj glas povišen, kada upotrebljavam rečenice s „ti si“, kada iznosim njegove/njezine greške i slično? Ili ću reći da se on/ona tako ponaša, pa se ponašam i ja. Po čemu sam onda ja bolji supružnik i što je uistinu u mome srcu?

Istina, samo Istina će te osloboditi! Tvoja odluka!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh