Duhovnost

ZAHVALNOST

U euharistiji je izraženo zahvaljivanje na Božjim darovima Kršćani bi se morali obvezati da budu snažniji svjedoci Božje prisutnosti u svijetu. Ne bismo se smjeli bojati govoriti o Bogu i biti ponosni svjedoci naše vjere

Foto: neimartaxi, Pixabay

 

Zahvaljivanje za euharistiju opisano je na sljedeći način u Katekizmu Katoličke Crkve:

„Euharistija, sakrament našega spasenja što ga je Krist izvršio na Križu, jest također hvalbena žrtva u zahvalu za djelo stvaranja. U euharistijskoj žrtvi sav stvoreni svijet, predmet Božje ljubavi, prinesen je Ocu po Kristovoj smrti i uskrsnuću. Crkva može po Kristu prinositi žrtvu hvale u zahvalu za sve što je Bog dobra, lijepa i pravedna učinio u stvorenom svijetu i u čovječanstvu.“

Zahvaljivanje na Božjim darovima u punini je izraženo u euharistiji. Na svakoj misi blagoslivljamo Gospodina, Boga svemira, prinoseći mu kruh i vino „koje nam je dala zemlja, a stvorile ljudske ruke“, a Krist je ujedinio svoje prinošenje žrtve s tim jednostavnim elementima.

Kršćani bi se morali obvezati da budu snažniji svjedoci Božje prisutnosti u svijetu. Ne bismo se smjeli bojati govoriti o Bogu i biti ponosni svjedoci naše vjere

Ivan Pavao II. kaže kako nam zahvalnost Bogu za njegove blagodati, za sve što imamo i što jesmo neće oduzeti zakonitu samostalnost zemaljskih stvarnosti. U tom kontekstu nastavlja:
Kršćani bi se morali obvezati da budu snažniji svjedoci Božje prisutnosti u svijetu. Ne bismo se smjeli bojati govoriti o Bogu i biti ponosni svjedoci naše vjere. „Kultura euharistije“ promiče kulturu dijaloga koji u ovome pronalazi snagu i okrepu. Pogrešno je misliti da će svako javno govorenje o vjeri na neki način potkopati zakonitu autonomiju države i državnih institucija ili da će čak potaknuti netolerantna stajališta.

To je kršćanima snažan poziv da preuzmu apostolske odgovornosti svojeg krsnog poziva u sekularnom svijetu, posvećujući sve zemaljske stvarnosti.

Iz knjige „Presveta euharistija“ o. Thomasa J. McGoverna. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A. odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh