Roditelji i djeca

MAJKE I SINOVI

Svjedočanstvo jedne majke: Kako smo sin i ja izašli iz ludog kruga neljubavi i nepoštovanja „Slomila sam se kad sam shvatila kakve sam rane nanijela svom sinu. Kako je rastao, između nas se stvarao sve veći jaz... ”

Svjedočanstvo jedne majke Kako smo sin i ja izašli iz ludog kruga neljubavi i nepoštovanja

Foto: Shutterstock

 

Veoma je važno istaknuti jednu stvar koju primjećujem kod žena, odnosno majki. Sklone su samooptuživanju. Majke često krivicu svaljuju na sebe. Primjerice, kada joj se čini da je nitko ne sluša i ne čuje, ona može veoma burno reagirati napadajući i optužujući sve oko sebe i to s velikim gnušanjem. Malo kasnije ona će se smiriti i iskreno žaliti zbog scene koju je izvela. Na kraju će zaključiti: „Ja sam grozna majka”.

Što neke majke čine kada saznaju da je sinovima potrebno njezino poštovanje? Neke će odmah prestati čitati ovu knjigu i vratiti je na policu. Neke će knjigu baciti ravno u koš za smeće. Neke ne mogu podnijeti toliku količinu prosuđivanja vlastitih postupaka. Neke tema poštovanja kao osnovne muškarčeve potrebe toliko iscrpljuje da će radije negdje volontirati, ostajati dulje na poslu, otići u kupovinu, upisati još jedan studij, početi pjevati u slavljeničkom bendu itd. One odbacuju ovu istinu jer ona u njima stvara previše tjeskobe i otvara brojna pitanja.

Naravno, tako se stvari ne mijenjaju.

Kad dolazi do promjene

Promjena se događa kada ona iskreno moli za oproštenje koje joj Isus Krist spremno pruža te se s povjerenjem prepušta Njegovoj ljubavi koja obnavlja svaki odnos: njezin odnos s Bogom i njezin odnos sa sinom.

Slijedi priča majke koja je znala prepoznati svoje nedostatke i propuste u odnosu sa svojim sinom tinejdžerom. Tražila je oproštenje i krenula graditi novi odnos s njim.

»Kada je moj sin učinio nešto nažao svojoj starijoj sestri, znala sam ga prisiliti da stane pred nju i da joj se ispriča gledajući je u oči. Nisam ga puštala na miru dok to nije učinio. On se pritom slamao i to ga je znalo još više razbjesniti. U jednom sam se trenutku tijekom vaše Konferencije ja sama slomila shvativši kakve sam mu sve rane nanijela i što sam sve pogrešno činila. Nisam mogla prestati plakati. Kako je on rastao (sada mu je trinaest godina), između nas se stvarao sve veći jaz. Nas smo se dvoje nalazili u ludome krugu neljubavi i nepoštovanja. Nakon Konferencije krenula sam kući s namjerom da nas dvoje krenemo graditi novi odnos, da mu napokon kao majka počnem iskazivati poštovanje i biti mu potpora u životu. Najprije sam trebala poći po njega jer je vikend proveo kod bake koja je od našega doma udaljena tri i pol sata vožnje. Planirala sam mu ispričati sve što sam naučila i reći mu o odlukama koje sam donijela, ali on mi je na početku vožnje rekao da će spavati na stražnjem sjedalu. Vjerojatno je pobjegao u san kako bi se zaštitio od rafalne paljbe koja bi mogla krenuti iz mojih usta. Ipak me je on dobro poznavao. Smogla sam snage reći mu: „Dobra ideja. Sigurno si jako umoran.” I onda sam zašutjela. Nije mi bilo lako šutjeti! Mislim, znala sam nekada uvrijeđeno šutjeti i odbijati razgovor s njime, ali ovo nije bilo isto. Samo sam ga pustila da u miru drijema. Međutim, nakon nekoliko minuta on se uspravio i rekao da mu se ipak ne spava. Slušali smo radio i polako se vozili. Tijekom vožnje nisam mu postavila nijedno pitanje! Zatim je on isključio radio i počeo mi sâm pričati o događaju koji se zbio prije dvije godine. Prepričao mi je svaki detalj! Onda je opet upalio radio i odlutao u svojim mislima. Tada se ponovno nečega sjetio, isključio radio i počeo mi pričati. Stigli smo pred kuću, a dok smo ulazili, on je poskakivao od sreće. Poskakivala sam i ja u sebi. Ovo uistinu djeluje! Nekoliko dana kasnije u kuhinji mi je pokazivao svoje mišiće… Rekla sam mu kako je snažan, kako znam da bi me zaštitio od bilo koga tko bi mi htio nauditi i da bi bio spreman dati svoj život za mene. Pogledao me je s takvim ponosom i ljubavlju u očima. Uživao je u poštovanju koje mu iskazujem. Osjećam ljubav svoga sina prema meni! HVALA VAM!«

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa. Knjigu do nedjelje 26. kolovoza možete nabaviti po sniženoj cijeni od 70 kuna (redovna cijena iznosi 100 kuna). Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi „Majke i sinovi“

„Nikada nije ni prerano ni prekasno da majke počnu primjenjivati ovu poruku poštovanja, a njihovi sinovi za to nikada nisu ni premladi ni prestari!”

Sarah Eggerichs

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh