Svetac dana

21. SIJEČNJA

Sveta Agneza – zaštitnica djevojaka, zaručnika, zaljubljenih… O načinu njezine muke te o čudesima koja su se pritom događala postoje različite legende. Iako još djevojčica, do kraja je bila hrabra, tješila sve koji su za njom žalili i bez straha pošla u smrt...

Sveta Agneza – zaštitnica djevojaka, zaručnika, zaljubljenih…

Danas slavimo svetu Agnezu (Janju ili Ines), rimsku mučenicu. Djevojčica iz Rima, rođena oko 291. godine, bila je kći ugledne patricijske obitelji, odrasla u sjaju i raskoši. Već s dvanaest ili trinaest godina stavila je svoj život u službu kršćanstva. U vrijeme progona cara Dioklecijana odbila se udati za sina rimskog perfekta Sempronija, a kad se doznalo da je kršćanka, podvrgnuta je groznim poniženjima i mukama. O načinu njezine muke te o čudesima koja su se pritom događala postoje različite legende. Iako još djevojčica, do kraja je bila hrabra, tješila sve koji su za njom žalili i bez straha pošla u smrt. Na kraju joj je jedan vojnik mačem odrubio glavu. Preminula je na današnji dan, 21. siječnja, oko 304. godine. 


Osam dana nakon mučeničke smrti ukazala se svojim roditeljima u zlatnoj haljini

Prema predaji, osam dana nakon mučeničke smrti ukazala se svojim roditeljima u zlatnoj haljini, s janjetom u ruci, i utješila ih velikom slavom koju je zaslužila u nebu. Njezina sestra po mlijeku bila je sveta Emerencijana, također mučenica, kći Agnezine dadilje, kamenovana nekoliko dana nakon Agnezine smrti, jer su je zlotvori zatekli kako moli na njezinom grobu. 

Ime svete Agneze ušlo je u prvu euharistijsku molitvu i litanije Svih svetih, a svojim su je djelima proslavili najveći crkveni pisci kao sveti Ambrozije, sveti Jeronim i sveti Augustin. Prvi kršćanski rimski car Konstantin Veliki sagradio je na grobu svete Agneze veličanstvenu baziliku. Prema tradiciji, u njezinoj se bazilici na današnji dan blagoslivljaju dva janjeta od čije se vune prave paliji za nadbiskupe iz cijelog svijeta. Umjetnici uz njezin lik prikazuju simbole mučeništva – mač i plamen, a Agnezu ponekad s dugom kosom ili odjevenu u dugu haljinu, koje su joj, prema legendi, čudom dodane da pokriju nasilno razodjeveno tijelo. Zaštitnica je ženske mladeži, djevojaka, zaručnika, zaljubljenih, žrtava silovanja, te mnogih naselja, biskupija, župa i crkva diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh