Svetac dana

14. SVIBNJA

Sveta Maria Domenica Mazzarello – utemeljiteljica kongregacije Kćeri Marije Pomoćnice Upoznala je 1864. don Ivana Bosca koji je posjetio Mornese. Don Bosca je oduševilo nastojanje Marije Domenice i tada je shvatio da uz salezijansku družbu za odgoj muške mladosti treba osnovati i družbu za djevojčice i djevojke…

Sveta Maria Domenica Mazzarello - utemeljiteljica kongregacije Kćeri Marije Pomoćnice

Utemeljiteljica kongregacije Kćeri Marije Pomoćnice

Sveta Maria Domenica Mazzarello, talijanska redovnica, utemeljiteljica kongregacije Kćeri Marije Pomoćnice, rođena je 9. svibnja 1837. u Morneseu (provincija Alessandria, Pijemont). Najstarija od sedmero djece napoličara, Giuseppea Mazzarella i Maddalene Calcagno, od malih nogu se je uključila u obiteljske seljačke poslove. Članica društva Kćeri Marije Bezgrešne, od sedamaneste godine podučavala je vjeronauku siromašne djevojčice i vodila brigu o bolesnicima. Sa 23 godina oboljela je od tifusa, a bolest ju je duboko promijenila – i fizički i duhovno. Izučila je krojački zanat i s prijateljicom Petronillom otvorila krojačku radionicu za izobrazbu i odgoj djevojaka. U toj radionici djevojke nisu samo učile šiti nego su odgajane u vjeri i ćudoređu.

Suradnja s don Boscom

Uz potporu mjesnog župnika, don Domenica Pestarina, pridružile su joj se mnoge djevojke. Upoznala je 1864. don Ivana Bosca koji je posjetio Mornese. Don Bosca je oduševilo nastojanje Marije Domenice i tada je shvatio da uz salezijansku družbu za odgoj muške mladosti treba osnovati i družbu za djevojčice i djevojke. Duhovni vođa Marije Domenice Mazzarello, don Domenico Pestarino, oduševljen don Boscovim djelom, stupio je u salezijansku družbu.

Na poticaj don Bosca, utemeljen je 5. kolovoza 1872. Institut Kćeri Marije Pomoćnice, a iste godine, zajedno s još 15 djevojaka, Maria Domenica položila je i redovničke zavjete. Praktički nepismena i neobrazovana osoba, tek je u 35. godini života naučila pisati i govoriti književnim jezikom. Bila je zato puna Duha Božjega, uvijek jednostavna, vedra i vesela, puna razumijevanja i optimizma. Izabrana je za poglavaricu Kćeri Marije Pomoćnice, a vodila ih je zaista izuzetno spretno i umješno. Matična kuća družbe preseljena je 1879. u Nizzu Monferrato (provincija Asti, Pijemont). Tamo je Maria Domenica preminula na današnji dan, 14. svibnja 1881.

Diljem svijeta djeluje više od 14 tisuća sestara

U vrijeme njezine smrti Institut Kćeri Marije Pomoćnice djelovao je u 28 kuća (19 u Italiji, 3 u Francuskoj i 6 u Americi), sa 165 sestara i 65 novakinja. Sveta Maria Mazzarello stajala je postojano i vjerno uz veliko djelo Don Bosca kao sveta Skolastika uz svetog Benedikta, sveta Klara uz svetog Franju Asiškoga; Sveta Terezija Avilska uz svetog Ivana od Križa, sveta Franciska de Chantal uz svetog Franju Saleškoga i sveta Louisa de Marillac uz svetog Vinka Paulskoga. Njezine relikvije počivaju danas u torinskom svetištu Marije Pomoćnice. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 20. studenoga 1938., a papa Pio XII. svetom 24. lipnja 1951. Zaštitnica je bolesnika, a posvećene su joj mnoge župe, crkve i kapele. Kćeri Marije Pomoćnice ženska su grane salezijanske družbe. Danas diljem svijeta djeluje više od 14 tisuća sestara, u 83 provincije, s oko 1400 kuća, u 94 zemlje na svim kontinentima. Kćeri Marije Pomoćnice (don Boscove salezijanke) uspješno djeluju i u Hrvatskoj, sa 10 sestara u tri zajednice – u Čabru (Zajednica Marija Pomoćnica), Rijeci (Zajednica Sveta Marija Dominika Mazzarello) i Splitu (Zajednica Sveti Josip).

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh